HEJL: Ima šanse da se Beograd i Priština dogovore do kraja godine
Foto: EPA/Wael Hamzeh

kosovsko pitanje

HEJL: Ima šanse da se Beograd i Priština dogovore do kraja godine

Politika -

Američki podsekretar za političke poslove Dejvid Hejl rekao je da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, ali da rešenje mora doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu.

"Postoji šansa da se ove godine postigne sveobuhvatno rešenje, ali samo ako se prvo nastavi dijalog (...) SAD neće davati recept za rešenje. Verujemo da ono mora biti primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona", rekao je Hejl za list Danas.

On je takodje pozvao na ukidanje taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz Srbije. Hejl je takodje izrazio podršku SAD evrointegracijama Srbije i rekao da niko ne prisiljava Srbiju da udje u NATO.

"SAD u potpunosti poštuju neutralnost Srbije i pozdravljaju partnerstvo koje je Srbija izgradila s NATO kao i njeno aktivno učešće u Partnerstvu za mir", naveo je američki zvaničnik.

Govoreći o izveštaju Fridom hausa u kom je Srbija stavljena medju "delimično slobodne zemlje", Hejl je rekao da će tokom procesa evrointegracija Srbija morati da dostigne standarde EU, pre svega na polju vladavine prava.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA/Wael Hamzeh)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track