MIHAJLOVIĆEVA POVODOM DANA ŽENA: Danas slavimo žene koje su projektovale i gradile Srbiju
Foto: Marina Lopičić

praznik žena

MIHAJLOVIĆEVA POVODOM DANA ŽENA: Danas slavimo žene koje su projektovale i gradile Srbiju

Politika -

Predsednica Кoordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da nema razvoja jednog društva ukoliko nema rodne ravnopravnosti koja predstavlja borbu za jednake uslove za sve ljude, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je na obeležavanju Medjunarodnog dana žena u Osnovnoj školi "Kralj Petar Prvi" u Beogradu, rekla da je samo ekonomski samostalna žena slobodna, a kad je žena slobodna, po njenim rečima, društvo napreduje.

"Obaveza svih nas na rukovodećim pozicijama je da stvorimo prostor da žene rade i napreduju. Zato danas slavimo žene koje su projektovale i gradile Srbiju", kazala je Mihajlović. Ona je pozvala muškarce da se uključe u borbu za ženska prava jer, kako je ocenila, nema budućnosti i razvoja bez doprinosa u borbi za veća prava žena.

"Podrška koju dobijamo od EU na tom putu govori da je Srbija sve bliža evropskim standardima", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je "važno da rodnu ravnopravnost merimo kroz zapošljavanje žena i svakodnevnu borbu protiv nasilja".

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Srbija deli evropske vrednosti kada je reč o rodnoj ravnopravnosti.

"Ohrabruje me duh koji postoji u Srbiji na temu rodne ravnopravnosti. Vlada Srbije stremi ka tome da uspostavi ravnopravno društvo. EU će nastaviti da podržava te napore", kazao je on.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini ocenio je da su žene nedovoljno prepoznate u ekonomskoj sferi i da se to vidi i kroz arhitekturu.

"Važno je da naglasimo doprinos žena u trenutku kada nigde u svetu njihova vidljivost nije dovoljna. Francuska podržava Vladu Srbije u borbi za veća prava žena", rekao je Mondolini.

Zamenica ambasadora Velike Britanije u Srbiji Trejsi Galager istakla je da žene arhitekte treba da budu inspiracija generacijama žena i devojčica koje ne treba da odustaju ako se nadju pred ograničenjima.

Milena Zindović iz Ženskog arhitektonskog društva rekla je da će od danas na pet zdanja u Beogradu biti postavljene table sa "QR kodom" čijim će očitavanjem gradjani moći da saznaju informacije o ženama koje su ih projektovale.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track