PAKLENI SASTANAK SA HEJLOM: Priština će platiti cenu ako bude odgovorna za neuspeh dijaloga! Tači, Haradinaj i Veselji ćutke izašli iz američke ambasade!
Foto: Beta, AP

dan ranije bio kod vučića u beogradu

PAKLENI SASTANAK SA HEJLOM: Priština će platiti cenu ako bude odgovorna za neuspeh dijaloga! Tači, Haradinaj i Veselji ćutke izašli iz američke ambasade!

Politika -

PRIŠTINA - Politički i institucionalni lideri Prištine Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji bez komentara su napustili zagradu Ambasade SAD, gde su razgovarali sa zvaničnikom Stejt departmenta Dejvidom Hejlom.

Gazeta Expres piše da su razgovoru prisustvovala samo trojica lidera, bez ijednog saradnika, a domaćini su im bili Hejl i američki ambasador Filip Kosnet.

Kako saznaje RTK iz svojih izvora, Hejl je zatražio suspenziju takse, govoreći i o riziku od neuspeha dijaloga.

- Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspeh dijaloga, platiće cenu - rekao je Hejl, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku.

Naime, američki podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl zatražio je od kosovskog rukovodstva suspenziju taksi na robu iz Srbije i BiH, i poručio da će Priština "platiti cenu" ako i dalje bude odgovorna za neuspeh dijaloga.

"Ako Kosovo i dalje bude odgovorno za neuspeh dijaloga, platiće cenu", rekao je Hejl, naglašavajući da je to bila glavna poruka Amerikanaca na današnjem sastanku. On je tokom intervjua bio veoma oprezan u izboru reči, ne optužujući nijednog kosovskog lidera za ometanje dijaloga, a čak je bio i oprezan po pitanju takse, prenosi RTK2.

foto: EPA/Wael Hamzeh

Hejl nije komentarisao spekulacije od prošle nedelje da će vojska SAD napustiti Kosovo ako prištinska vlada ometa dijalog, ali je izjavio da će posvećenost SAD Kosovu ostati nepromenjena. RTK2, takođe, prenosi da će u ponedeljak u Prištinu doći dva savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel koji će, kako se očekuje, pojačati pritisak na prištinsku vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog.

Posle sastanka, Tači, Hardinaj i Veselji nisu davali izjave, piše Expres i dodaje da su oni, po završetku sastanka i nakon niza sukoba proteklih sedmica, seli u jedan prištinski restoran.

"Da li će takse biti ukinute, videćemo", konstatuje Expres.

Inače, ukidanju sto odsto taksi na proizvode iz Srbije i BiH protivi se Haradinaj, dok Tači I Veselji smatraju da tu meru treba ukinuti i dati šansu nastavku dijaloga s Beogradom, što je stav i američke administracije.

Dolazak Hejla u Prištinu je druga poseta visokih zvaničnika Stejt departmenta ove sedmice.

Prethodno su u Prištini boravila dva predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost zaduženi za Evropu Džon Erat i Bred Bredli.

Haradinaj: Pozvao sam na nastavak dijaloga i međusobno priznanje

Ramuš Haradinaj je izjavio danas da su sa američkim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom imali otvoren i iskren razgovor o spremnosti Kosova za nastavak dijaloga sa Srbijom koji će za rezultat imati medjusobno priznanje u postojećim granicama.

Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je na sastanku izneo stav da je "Kosovo spremnije nego bilo kada, da jedinstveno - jednim glasom nastavi dijalog sa Srbijom i da doprinese dobrosusedstvu, miru i stabilnosti". "Ovo jedinstvo je značajnije nakon usvajanja Platforme i Zakona o dijalogu", napisao je Haradinaj na fejsbuku. Kosovski premijer je izrazio spremnost za dijalog i pozvao Srbiju "da se vrati stolu (dijalogu) i da razgovara o svim otvorenim pitanjima uključujući i slobodnu trgovinu i postignu sporazum koji će za rezultat imati priznanje u postojećim granicama".

Tači: Sa Hejlom smo razgovarali o aktuelnoj situaciji ba Kosovu i dijalogu

Hašim Tači je danas izjavio da su lideri Kosova sa američkim podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom razgovarali o sadašnjoj situaciji na Kosovu, evroatlanskoj budućnosti zemlje, aktuelnoj situaciji na Balkanu i o odnosima izmedju dve zemlje.

Tači je na Fejsbuku napisao da su sa "posebnim akcenatom" razgovarali o dijalogu izmedju Kosova i Srbije, kao i mogućnosti za sveobuhvatni konačni sporazum koji će zatvoriti sva otvorena pitanja izmedju te dve zemlje.

"Značaju pravno obavezujućeg sporazuma koji će dovesti do međusobnog priznanja i sedišta Kosova u Ujedinjenim nacijama i omogućiti da iz stanja stalnog neprijateljstva prodjemo u stanje mira, normalnosti i saradnje naših zemalja", napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači se zahvaljuje predsedniku SAD Donaldu Trampu na pismima u kojima je dao podršku za postizanje sporazuma koja balansira interese dve nezavisne i suverene zemlje. "Ali mi izražavamo stav da je status kvo i stanje zamrznutog sukoba za nas neprihvatljivo", napisao je Tači.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja