28 GODINA KASNIJE VUK DRAŠKOVIĆ O 9. MARTU: Današnji protest ne može se porediti sa onim 1991. godine
Foto: Marina Lopičić

sećanje na 9. mart

28 GODINA KASNIJE VUK DRAŠKOVIĆ O 9. MARTU: Današnji protest ne može se porediti sa onim 1991. godine

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je da današnji protest u Beogradu i najavljena blokada javnog servisa RTS, ne mogu porediti sa demonstracijama koje je on predvodio pre 28 godina.

"Nemojmo upoređivati, ono što se ne može porediti, ovo nije ono vreme. Ništa nije isto kao 9. marta 1991. godine. On je neponovljiv i po motivima i po svojoj tragičnosti", izjavio je Drašković za televiziju Prva.

On je kazao da je 9. marta 1991. godine "David pobedio Golijata", jer je "TV Bastilja" (TV Beograd) pala, bar na kratko. "Danas je samo 9. mart, sve druge je različito", dodao je on.

Drašković je ocenio da je osnovna razlika u tome što više nema "one velike države", na čijim "razvalinama klasa neshvatljiva mržnja kakve nikada nije bilo medju onima koji su živeli u njoj", a da je jedina sličnost u tome što se Srbija kao i pre 28 godina nalazi izmedju istoka i zapada.

"5. oktobar je ubio 9. mart, jer se nismo okrenuli zapadu", rekao je Drašković i dodao da sada živimo u "slatkoj laži da Kosovo nije izgubljeno".

Nekadašnji predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović i učesnik protesta iz 1991. takođe je rekao da oni nisu isti kao i današnji jer je opozicija tada bila jaka, a i zahtevi jasni.

Delegacija mladih SPO obeležila 9. mart

Delegacija mladih članova Srpskog pokreta obnove položila je danas vence na mestima gde su tokom demonstracija 9. marta 1991. godine poginuli učenik Branivoje Milinović i policajac Nedeljko Kosović, saopštio je SPO, uz ocenu da bitka između prošlosti i budućnosti, Istoka i Zapada i dalje traje.

"Toga dana u Beogradu su održane velike demonstracije koje je organizovao Srpski pokret obnove sa ciljem pada 'TV Bastilje', kako je nazvana Miloševićeva televizija, fabrika mržnje i laži, koja je bila propagandni oslonac režima", dodaje se u saopštenju.

Kako podsećaju iz SPO, tada je zahtevan radikalni raskid sa komunističkim poretkom, okretanje države ka Zapadu i obustavljanje ratne histerije koja je tresla tadašnju Jugoslaviju.

"Režim Slobodana Miloševića i komunističkih generala na goloruke demonstrante poslao je više od 10.000 naoružanih policajaca, oklopne transportere, vodene topove polubojne otrove, konjicu, dresirane pse, eskadrone službi bezbednosti i tenkove", navodi se usaopštenju.

Uveče su specijalne jedinice upale u zgradu Skupštine Srbije i uhapsile vođu demonstracija, predsednika SPO Vuka Draškovića.

"Bitka između prošlosti i budućnosti, između Istoka i Zapada, započeta 9. marta '91, još traje, još nije odlučena", poručuju iz SPO.

Mićunović je za N1 kazao da sada opozicija nema kredibilitet i da nema kontakte s kojima bi izneli neku novu politiku. "Onda je bilo normalno da ljudi koji su krenuli u te bitke idu napred, ja sam učestvovao u svim u poslednjih 50 godina, dobio sam 10 puta batine, moraš da ideš napred...Sada su ostali bez vođstva, ide nešto tiho preko Saveza za Srbiju, ali očigledno nedovoljno sinhronizovano", kazao je Mićunović. Dodao je da je jedino što je vidljivo je nezadovoljstvo građana, ali da je ono raznovrsno i nema homogenosti.

Ukazao je i da je 1991. tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević razgovarao s liderima opozicije i ispunio je sva četiri zahteva opozicije.

"Izveštila se i policija u svetu, sada znaju - ne mora se odmah tući, uletati u sukobe, sem ako nisu ugroženo. Ovi protesti čak i reklamiraju vlast, u smislu - eto vidite, može da se šeta. Dok protesti ne ugrožavaju bitno režim, biće - evo, mi dopuštamo gražanima da mirno demonstriraju", rekao je Mićunović.

U Beogradu su pre 28 godina organizovani prve velike opozicione demonstracije, zbog politike tadašnje državne Televizije Beograd prema opoziciji. Tokom demonstracija na kojima je učestvovalo desetine hiljada gradjana, poginuli su učenik Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a više stotina građana je povređeno.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track