Najnovije vesti

PREDSEDNIK ORGANIZACIJE EAST WEST BRIDŽ: Haradinaj se nada da će se u SAD na vlast vratiti demokrate, Srbija ne sme da poklekne u opasnoj igri Prištine
Foto: EPA, AP

u sad postoje više centara moći

PREDSEDNIK ORGANIZACIJE EAST WEST BRIDŽ: Haradinaj se nada da će se u SAD na vlast vratiti demokrate, Srbija ne sme da poklekne u opasnoj igri Prištine

Politika

BEOGRAD - Aktuelna američka administracija, nema nikakve sumnje, ne podržava ponašanje Prištine, koja, usvajanjem platforme za briselski dijalog, a pre toga uvođenjem taksi, pokušava da isprovocira Beograd da uradi nešto nasumice kako bi ona ostvarila svoje interese, ocenjuje predsednik organizacije Ist vest bridž (East West Brigde) Jovan Kovačić.

"Srbija ne sme da bude ta koja će prva da poklekne u ovoj vrlo opasnoj igri i treba da nastavi da vodi mudru, strpljivu i konzistentu politiku", rekao je Kovačić za Tanjug, uz ocenu da usvajanje platforme o dijalogu govori o panici Prištine, koja uvođenjem taksi nije postigla željeni cilj.

foto: Printskrin

Komentarišući tekst platforme koji "zamrzava" i dijalog i rešenje, i nameće pitanje ima li Priština za politiku "uzmi ili ostavi" podršku dela međunarodne zajednice, Kovačić kaže da u SAD postoji više centara moći i da, verovatno, demokrate, koje vode paralelnu spoljnu politiku, ohrabruju određene poteze Prištine.

"Kako to da ođednom Ramuš Haradinaj dobije toliku hrabrost da uprkos javno izrečenim upozorenjima iz SAD kaže da neće da ukloni takse? To se poklapa sa tim da su demokrate dobile Kogres. Pretpostavljam da je neko rekao Haradinaju da ne potpisuje sporazum sa Beogradom i da čeka da demokrate dođu na vlast", smatra Kovačić Tanjugu.

Veruje i da američka administracija toga svesna i da će zato nastaviti da "pritiska" Kosovo, te podseća i da njihova reakcija ni do sada nije bila mlaka, već su jasno poručili da takse moraju biti ukinute i da dijalog mora da se nastavi.

"Palmer je rekao da su mnogo uložili u prijateljstvo i izgradnju Kosova i da očekuju da im to vrate. To je interesantna i teška izjava, ignorisati takvu izjavu nije dobro", navodi Kovačić.

foto: Filip Plavčić

Kovačić dodaje i da je odgovor Beograda jasan i hrabar, da se Srbija neće vratiti za pregovarački sto dok se ne ispune određeni uslovi i ističe da prvi put zapad zna da je Priština krivac za blokadu.

"Pustimo ih da ih njihovi zapadni mentori urazume. Treba njima prepustiti da Prištini kažu 'dosta je bilo' i onda će oni koji su se zalagali za takvu politiku morati da snose konsekvence, da li prema svom biračkom telu ili mentorima", kaže Kovačić.

On ističe da ovakvo ponašanje Prištine nije u interesu Bele kuće, koja je već nekoliko puta isticala da Priština mora da ukine takse, te dodaje da se i američkoj administraciji žuri.

"Ako ste vi veliki brat i kažete neposlušnom mlađem bratu da mora da uradi domaći zadatak do određenog vremena i on ne uradi, kazna će da usledi. Oni se igraju na kartu da te kazne neće biti, ja slutim da će biti, a to može da bude povlačenje podrške, a instrumenata imate koliko hoćete", rekao je Kovačić.

Kovačić kaže i da EU treba vremena da nađe adekvatan odgovor na "ovoliki bezobrazluk" Prištine.

foto: Aleksandar Jovanović

"Ako pogledate ko je sve rekao da se protiv taksi i ko insistira na dijalogu, jasno vam je da ti ljudi koji javno govore takve stvari biće dovedeni čak i ako nemaju zelju da kazne Prištinu biće prinuđeni da počinju da kažnjavaju Prištinu", rekao je Kovačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...