Najnovije vesti

DRECUN: Izjava Mogerinijeve znači izmenu rezolucije 1244! Ako su granice nedodirljive, mi se sa tim slažemo! Nemojte da dirate naše granice sa Albanijom!
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

DRECUN: Izjava Mogerinijeve znači izmenu rezolucije 1244! Ako su granice nedodirljive, mi se sa tim slažemo! Nemojte da dirate naše granice sa Albanijom!

Politika

Izjava šefice diplomatije EU Federike Mogerini da rešenje kosovskog pitanja treba da bude verifikovano u SB UN ukazuje na novi pravac u rešavanju kosovskog problema koji bi podrazumevao izmenu rezolucije 1244 SB UN, rekao je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

"Dakle, ona govori o nastavku razgovora, o tome da razgovori treba da pređu na drugi nivo, suštinski drugačiji od ovog koji je bio do sada", rekao je Drecun gostujući u jutarnjem dnevniku RTS.

"Gospođa Mogerini govori o tome da će ti razgovori biti vezani za satus KiM, dakle podignuti na viši nivo, da oni moraju da budu u skladu sa međunarodnim pravom i da budu potvrđeni u SB UN", kazao je Drecun.

To, kako je rekao, ukazuje na mogućnost da eventualno konačno rešenje bude drugačije od rezolucije 1244 SB UN, da će ona morati da se menja i da je zato neophodno da je kao takvu usvoji SB UN.

On je upozorio da u celoj situaciji postoji i jedna zamka koja se odnosi na to da rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom, odnosno na to kako se tumači međunarodno pravo.

"Ako neko govori da su granice nedodirljive i da se ne mogu menjati, mi se sa tim slažemo. Nemojte da dirate naše granice sa Albanijom", kaže Drecun.

Kako je dodao, eventualni nastavak razgovora sa Prištinom za Srbiju bi bio dobar, ali poruka o tome da rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom zavisi od toga kako se tumači međunarodno pravo.

Kada je reč o nemačkim porukama Prištini da ukine takse, Drecun kaže više nije pitanje poruka, već je potrebno da vidimo sankcije.

"Mi upadamo u zamku koju nam je Priština postavila. Uveli su takse, koje će na kraju da ukinu kako bi govorili da su napravili ogromne ustupke Beogradu. Sa druge strane donose platformu koja najavljuje rat i koja za Beograd nije prihvatljiva", ističe Drecun.

Poglavlje 35 predviđa da pregovori EU i Srbije mogu da budu prekinuti, ukoliko se utvrdi da napredak u dijalogu sa albanskom stranom nije zadovoljavajući.

Međutim, Drecun kaže da sada treba postaviti pitanje da li Beograd treba da bude talac Prištine.

"Priština je platformom poništila Briselski sporazum, poništila je ZSO", rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

"Ne bismo ostavili svoj narod na nemilost Prištine"

Drecun je rekao da u slučaju da na KiM dođe do masovnog nasilja, a da Kfor ne može ili neće da deluje, Srbija ne bi ostavila svoj narod na nemilost Prištine.

Komentarišući usvajanje zakona i statuta o "Trepči" u Prištini, i spekulacije da bi kosovske snage mogle da zauzmu "Trepču", Drecun je u jutarnjem dnevniku RTS rekao da takva mogućnost postoji.

Dodao je da je vidno prisustvo policije i Kfora na severu KiM i pojačano prisustvo bespilotnih letelica.

"Evidentno je da prikupljaju informacije, sada je pitanje da li žele da spreče Prištinu u nameri ili ne", kaže Drecun.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...