INTERVJU, AMBASADOR KAZAHSTANA ZA KURIR POSLE VESTI KOJA JE OBIŠLA SVET: Posle odlaska Nazarbajeva država nastavlja istorijsku misiju i ostaje snažan partner Srbije!
Ambasador Nurbah Rustemov, Foto: Ambasada

EKSKLUZIVNO

INTERVJU, AMBASADOR KAZAHSTANA ZA KURIR POSLE VESTI KOJA JE OBIŠLA SVET: Posle odlaska Nazarbajeva država nastavlja istorijsku misiju i ostaje snažan partner Srbije!

Politika -

BEOGRAD - Osnivač modernog Kazahstana, predsednik Nursultan Nazarbajev podneo je ostavku u utorak, posle 27 godina na čelu ove srednjeazijske zemlje, što je vest koja već dva dana izaziva pažnju svetske javnosti. Ovim povodom, ambasador Kazahstana Nurbah Rustemov dao je ekskluzivni intervju za Kurir!

Vaša ekselencija, g. Ambasadore, izjava predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva postala je jedna od glavnih međunarodnih vesti gotovo svih svetskih medija. Molimo da komentarišete ovaj važan događaj za Kazahstan.

U pravu ste, 19. marta, prvi predsednik Kazahstana - lider kazahstanske nacije, Nursultan Nazarbajev, doneo je istorijsku odluku za celokupnu zemlju - da podnese ostavku na mesto Predsednika. To je odluka snažnog vođe, koji je duboko promišljen i zasnovan na želji za daljim napretkom prema svojoj državi i njenom narodu. Za sve vreme vladavine Nursultana Nazarbajeva, njegova državna politika se zasnivala na dubokom razumevanju savremenih svetskih problema, treznoj analizi političke situacije i oštroj viziji razvoja.

Nursultan Nazarbaev
Nursultan Nazarbaev foto: Ambasada

Pod njegovim strogim uputstvima naša zemlja se već 27 godina pretvorila iz bivše republike u snažnu i dinamično progresivnu državu. Poslovna karta uspeha i prosperiteta zemlje postala je njen kapital. Impresivan i moderan grad postao je srce ekonomskog, kulturnog i poslovnog života, postao je centar velikih međunarodnih događaja. Globalne mirovne inicijative predsednika Kazahstana, kao što je zatvaranje nuklearnog poligona Semipalatinsk, odbijanje posedovanja četvrtog po veličini u svetu po veličini nuklearnog potencijala, s pravom su pružile Kazahstanu visok ugled i istinsko poštovanje širom sveta. Uravnotežena politika usmerena na ostvarivanje prava i interesa svih građana Kazahstana, bez obzira na njihovu nacionalnost ili religiju, obezbedila je građanski mir i unutrašnju harmoniju u zemlji.

Koliko razumemo, Nursultan Nazarbajev ne napušta veliku politiku?

Da, prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, uzimajući u obzir svoju ogromnu istorijsku misiju u skladu s Ustavom, predvodi Savez bezbednosti Kazahstana, čiji je zadatak odrediti strateške načine daljeg razvoja naše države. Osim toga, Nursultan Nazarbajev ostaje na čelu vodeće političke partije Nur-Otan i ima pravo da do kraja života vodi Skupštinu naroda Kazahstana.

foto: Ambasada

Šta možete reći o novom predsedniku Kazahstana, Kasim- Žomarte Tokaevu?

Prema Ustavu Kazahstana, nakon prestanka ovlašćenja sadašnjeg predsednika, njegove ovlasti se prenose na predsednika Senata Parlamenta prie isteka izbornog mandata. 20. mart ove godine Predsednik Senata Kasim-Žomart Tokaev na zajedničkom sastanku parlamentarnih komora položio je zakletvu pred narodom zemlje i preuzeo predsedavanje Kazahstanom. Kasim-Žomart Tokaev je završio Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, ima veliko vladino i diplomatsko iskustvo, dva puta je bio na čelu Ministarstva spoljnih poslova Kazahstana, bio je potpredsednik Vlade, predsednik Vlade Kazahstana, bio je zamenik generalnog sekretara UN. On je dao ogroman doprinos razvoju diplomatske službe nezavisnog Kazahstana.

Nursultan Nazarbaev
Nursultan Nazarbaev foto: Ambasada

Poštovani gospodine Ambasadore, može vam se čestitati ime novog glavnog grada.

Hvala vam puno! Zaista, imajući u vidu istorijsku misiju Nursultana Nazarbajeva, prvog i glavnog osnivača nezavisnog Kazahstana, parlament zemlje 20. marta ove godine. podržao je predlog novog predsednika Kazahstana Kasima-Žomarta Tokaeva o preimenovanju Astane u Nur-Sultan.

Kako će se razviti spoljna politika Kazahstana pod novim predsednikom zemlje?

Mogu sa sigurnošću da kažem da će Kazahstan nastaviti svoju multirektorsku politiku, uzimajući u obzir osiguravanje nacionalnih interesa zemlje i poštovanje drugih članova međunarodne zajednice. Što se tiče kazahstansko-srpskih odnosa, mi ćemo nastaviti da vršimo maksimalne napore za njihov svestrani razvoj i produbljivanje. Posebno bih želeo da napomenem da Kazahstan smatra Srbiju važnim partnerom u regionu Balkana, sa kojim namerava da gradi odnose u duhu snažnog prijateljstva i potpunog međusobnog razumevanja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track