UŽASNA NEPRAVDA! DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RADOVANA KARADŽIĆA: Ovo je presuda celoj naciji!
Foto: EPA/PETER DEJONG /POOL

PRESUDA KARADŽIĆU

UŽASNA NEPRAVDA! DOŽIVOTNA ROBIJA ZA RADOVANA KARADŽIĆA: Ovo je presuda celoj naciji!

Politika -

Prvom predsedniku Republike Srpske preinačena prvobitna kazna od 40 godina u - doživotnu. Osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice, njegove žalbe odbijene

Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, osuđen je juče u Hagu pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora!

foto: EPA

Karadžiću, koji je pre tri godine osuđen na 40 godina zatvora, na šta je uložio žalbu, juče je preinačena presuda, pa je bivši lider bosanskih Srba odlukom žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu osuđen na doživotnu. Njegov advokat Goran Petronijević preneo je prve Karadžićeve reči posle izricanja presude.

- Ovo nema veze s pravom, ovo je njihova pravda - rekao je Karadžić.

On je, kao i prošlog puta, osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući i onu za genocid u Srebrenici.

foto: Printscreen

Odbijeni žalbeni zahtevi

- Zločini koje je počinio neviđenih su razmera i brutalnosti. Karadžić je kriv za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Veće Mehanizma smatra da je kazna od 40 godina za njega „neadekvatna“ i da su zločini preveliki za kaznu od 40 godina - navedeno je u konačnoj presudi Karadžiću, koja je dočekana aplauzom iz galerije sudnice.

foto: Printscreen

Većina Karadžićevih žalbenih zahteva je odbijena.

- Žalbeno veće ukazuje da Karadžić nije pokazao da postoji greška u delu prvostepene presude koja se odnosi na nameru da se počini genocid u Srebrenici. Znao je za zločine u Kravici, kao i da je morao znati i za druga ubijanja - naveo je predsedavajući žalbenog veća Van Jonsen, dodajući i da Karadžić nije uspeo da dokaže da je sudsko veće pogrešilo što ga je proglasilo krivim za masakr na pijaci Markale u Sarajevu. Govoreći o optužbi za genocid u Srebrenici, sudija Jonsen je rekao da je ključni dokaz „Direktiva 7“, odluka bosanskih Srba iz marta 1995. koju je Karadžić potpisao, rekavši da bi uslovi trebalo da budu „nepodnošljivi“ za ljude koji žive u Srebrenici. Veće je konstatovalo i da je Karadžić kriv za uzimanje talaca iz redova UN.

foto: Zorana Jevtić

Advokat Toma Fila kaže da nije iznenađen ovakvom presudom.

Advokati „izginuli“

- Nažalost, očekivao sam. Rekao sam da ima zrnce nade pokušavajući da budem malo optimističan, ali znajući kakva je to nakaza od suda, znao sam da od njih samo najcrnje može da se očekuje. Ovaj što je branio Karadžića nagovorio je generala Dragoljuba Ojdanića da prizna u žalbenom postupku krivicu, tako da imam sumnju i kad je odbrana u pitanju. Mislim na strani deo odbrane. Srpski advokati su „izginuli“ oko njega, ali ne razumem zašto mu je bio potreban američki advokat - zaključuje Fila.

Incident

TRANSPARENT S HITLEROM

Na zaštitnoj ogradi ispred suda predstavnici bošnjačkih udruženja postavili su transparent „Radovan Karadžić - genocid, Adolf Hitler - Holokaust“. Iako je policija insistirala na uklanjanju transparenta, predstavnice udruženja Majke Srebrenice odbile su da to urade. Takođe, uoči izricanja presude, u Hagu se dogodio i još jedan incident, i to kada je ispred zgrade Haškog suda došao muškarac sa srpskom zastavom, što je izazvalo burnu reakciju okupljenih iz bošnjačkih udruženja. Uvrede i psovke uputio je Nihad Aličković, vođa Antidejtonske grupe, a onda su se i ostali pridružili burnim negodovanjem, sve dok ga nisu prisilili da napusti prostor.

foto: Zorana Jevtić

Hag promenio praksu

ZBOG TROVANJA PRALJKA BEZ PRENOSA UŽIVO

Prenos iz sudnice juče je prvi put emitovan sa pola sata odlaganja, i to zbog slučaja haškog osuđenika Slobodana Praljka, koji se otrovao u živom prenosu izricanja presude. To je potvrdila i portparolka Mehanizma u Hagu Helena Iglston.

Optužnica

ZA ŠTA JE OSUĐEN

Optužnica protiv Karadžića obuhvata četiri velika ratna događaja: sukobe u sedam opština u BiH (Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča, Ključ), genocid u Srebrenici, opsadu i granatiranje Sarajeva, otmicu vojnika Unprofora.

Suđeno mu je po 11 tačaka optužnice - dve za genocid, četiri za kršenje zakona i običaja ratovanja i pet za zločine protiv čovečnosti.

Karadžić je oslobođen samo po jednoj tački optužnice - za zločine u sedam opština u BiH.

U sudnici

MIRNO PRIHVATIO KAZNU

Karadžić je mirno prihvatio presudu. Na njegovom licu je tokom čitanja presude bilo samo nekoliko kiselih osmeha. U sudnicu je, inače, došao u tamnom odelu, beloj košulji i s bordo kravatom.

foto: Kurir

DANAS NE PROPUSTITE DODATAK BAŠTA U KURIRU: Vreme je za veliko prolećno uređenje

Danas vas u dnevnim novinama Kurir čeka poklon dodatak Bašta.

Na jednom mestu pročitajte sve najnovijim trendovima za uređenje bašte i dvorišta, savete za održavanje travnjaka i gajenje cveća, uz mnoštvo inspirativnih fotografija i kreativnih ideja za porodično uživanje u bašti i dvorištu.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU POKLON MOLITVA ANĐELU ČUVARU U ZLATOTISKU: Za izbavljenje od svakog zla

Anđeli čuvari su pripadnici nebeske vojske i oni su najbliži ljudima. Upravo njima se upućuje jutarnja ili večernja molitva anđelu čuvaru za pomoć. Dnevne novine Kurir danas poklanjaju molitvu anđelu čuvaru u zlatotisku.

"Nema ničeg dragocenijeg od molitve u životu čovečjem. Ona i nemoguće čini mogućim, teško čini lakim, neugodno pretvara u ugodno", govorio je patrijarh srpski gospodin Pavle.

U Pravoslavnoj crkvi postoji sedam arhanđela: Mihail, anđeo pobede i suda, Gavril, vesnik božjih tajni, Rafail, utešitelj žalosnih i iscelitelj bolesnih, Uril, prosvetitelj neverujućih, Salatil, anđeo molitve, Jegudil, koji se stara o nebeskoj nagradi vernih, i Varahil, koji ljudima donosi blagoslov i blagodat od Gospoda.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Isakija Dalmatskog, hrišćanskog svetitelja, osnivača Dalmatskog manastira u Carigradu.

foto: Kurir

(Kurir.rs/K.Blagović - S. Slamnig /Foto: EPA/PETER DEJONG /POOL)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track