SIMIĆ O ZAJEDNIČKIM VEŽBAMA VOJSKE ALBANIJE I KOSOVSKIH BEZBEDNOSNIH SNAGA: Više niko ne spominje ukidanje taksi i nastavak dijaloga, to je opasno! KFOR pasivan
Foto: Printscreen

reagovanje

SIMIĆ O ZAJEDNIČKIM VEŽBAMA VOJSKE ALBANIJE I KOSOVSKIH BEZBEDNOSNIH SNAGA: Više niko ne spominje ukidanje taksi i nastavak dijaloga, to je opasno! KFOR pasivan

Politika -

Zajedničke vežbe traganja i spasavanja u planinama koje obavljaju pripadnici Vojske Albanije i Kosovskih bezbednosnih snaga imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti sa svih otvorenih pitanja između srpskog i albanskog naroda na KiM, a koja treba da budu rešena kroz dijalog, ocenjuje potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

"Posle četiri meseca, više niko ne spominje ukidanje taksi i nastavak dijaloga što je vrlo opasno", rekao je Simić za Pink i skrenuo pažnju da su se tenzije i nasilje dešavali onda kada nije bilo dijaloga između Srba i Albanaca.

On istovremeno ocenjuje da je Kfor previše pasivan i da ćuti na različite aktivnosti Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Kad je Priština odlučila da KBS pretvori u nekakvu vojsku, Kfor je poručio da će NATO preispitati odnose sa njima. Prošlo je više od tri meseca, još ne znamo rezultat njihovih analiza i odgovor na dešavanja u Prištini", rekao je Simić.

Simić, međutim, dodaje i da je bilo kakvo međunarodno prisustvo bolje nego da kosovske institucije smatraju da imaju odrešene ruke da rade "šta im se prohte".

On je rekao i da su oči Srba, kada je u pitanju njihova bezbednost, uprte u Vojsku Srbije i obećanje predsednika Aleksandra Vučića da država neće mirno gledati da bilo ko proteruje Srbe sa KiM.

"Nama je potreban mir, isto kao i Albancima i potrebno je da znamo da nismo sami. To se pokazuje ne samo rečima Vučića, već i delima kroz institucije Srbije koje su prisutne na KiM i trude se da nam olakšaju život", rekao je Simić.

Pripadnici Vojske Albanije i Kosovskih bezbednosnih snaga nalaze se na zajedničkoj vežbi traganja i spasavanja u planinama, rekla je pre neki dan ministarka odbrane Olta Džačka.

Džačka je na svom fejsbuk profilu napisala da se na taj način nastavlja saradnja Prištine i Tirane u raznim oblastima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track