Najnovije vesti

DAČIĆ: Srbija sve prisutnija u Latinskoj Americi! Argentina je naš prijatelj i nastaviće da nas podržavaju
Foto: Marina Lopičić

međunarodna politička scena

DAČIĆ: Srbija sve prisutnija u Latinskoj Americi! Argentina je naš prijatelj i nastaviće da nas podržavaju

Politika

Srbija je mnogo prisutnija u Latinskoj Americi nego ranije, što doprinosi našoj stabilnoj poziciji na međunarodnoj političkoj sceni, izjavio je danas šef srpske diplomatije završavajući svoj boravak u Buenos Ajresu.

On je najavio da već sutra putuje u posetu Paragvaju, zemlji koja takođe nije priznala nezavisnosti Kosova.

"Srbija posvećuje veliku pažnju odnosima sa zemljama Latinske Amerike. Imajući u vidu da se među njima nalazi veliki broj zemalja koje su tradicionalno prijateljske i koje nisi priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, neophodno je da negujemo dobre odnose sa njima", rekao je Dačić.

On je ukazao da Srbija učestvuje na svim događajima i međunarodnim konferencijama koje se u tom zemljama organizuju.

"Danas završavam posetu Argentini koja je bila domaćin Konferencije Ujedinjenih nacija o saradnji Jug-Jug. Za mene je bilo bitno uče[će na ovom skupu i zbog kontakata sa brojnim ministrima spoljnih poslova i predsednicima država koji su učestvovali na Konferenciji", istakao je Dačić.

On je dodao da je imao veoma dobre razgovore sa argentinskim zvaničnicima.

"Argentina jeste i ostaje naš prijatelj, i nastaviće da podržava Srbiju. Očekujemo dalji razvoj naše saradnje, a očekujemo i uzvratnu posetu ministra spoljnih poslova Argentine Srbiji", naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je tokom boravka u Buenos Airesu imao priliku da posetim Trg Republike Srbije, koji je on otvorio prošle godine, kao i da je ponovo proglašen počasnim gostom argentinske prestonice, što je veliko priznanje za Republiku Srbiju.

"Juče (u petak) sam bio u poseti Urugvaju, gde sam imao izvanredan razgovor sa ministrom spoljnih poslova te zemlje. Takođe, Urugvaj je veliki prijatelj Srbije i nastaviće da nas podržavaju", napomenu je Dačić.

On je najavio da u nedelju odlazi u posetu Paragvaju, zemlju koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je na poslednjem glasanju u Interpolu glasala za prijem Kosova.

"Mislim da je veoma važno da sa njima imamo ozbiljan razgovor i razjasnimo celu situaciju. Nama je jasno rečeno da je bilo reči o pritiscima SAD, Nemačke i drugih zemalja. Imajući u vidu naše tradicionalno dobre odnose, nadam se da njihov stav neće biti promenjen, da neće menjati svoju poziciju o Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...