ĐILASOVA OPOZICIJA OPET NA ULICAMA: Demonstranti ponovo pred zgradom RTS!
Foto: Ana Paunković

16. put!

ĐILASOVA OPOZICIJA OPET NA ULICAMA: Demonstranti ponovo pred zgradom RTS!

Politika -

Opozicija okupljena oko Dragana Đilasa i danas se od 18 časova na platou Filozofskog fakulteta okupila na 16. protestu u prestonici.

Okupljeni nose transparente na kojima piše "Ne damo Kalemegdan", "Ne dozvoli da strah bude profesija", a među okupljenima je predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac.

foto: Ana Paunković

Skupu se obraćaju glumac i član DS Branislav Lečić, jedan od lidera Saveza za Srbiju Borko Stefanović i general u penziji i član DS Sreto Malinović.

- Juče u Lazarevcu mi je prišla žena i donela novine, pokazala mi članak za koji sam govorio još pre 28 godina i u kome sam naveo svoje razloge sto podržavam proteste. Razlozi se nimalo nisu promenili, a moja borba traje već 28 godina. Već tri meseca traju protesti, a imamo tri zahteva - ostavke državnog vrha, ostavke članova rukovodstva RTS i REM, i treći je mogućnost održavanja fer izbora - kazao je Lečić.

Potom se okupljenima obratio Sreto Malinović.

- Sada pred vama osećam veću tremu i strah nego tad 1999.godine kada sam znao sa kojom silom ćemo se sukobiti. Hvala vam što ste mi inspiracija da se sada borim na neki drugi način - rekao je on.

foto: Ana Paunković

Održan je i minut ćutanja za žrtve NATO bombardovanja.

Protestna šetnja išla je od Platoa, preko Makedonske i Svetogorske, do zgrade RTS.

Lečić je zamolio okupljene da ne bude nasilja. Da podsetimo, prošle subote demonstranti predvođeni Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem razvalili su vrata i upali u zgradu RTS. Pre toga su kamenicama gađali policiju. Mirnom akcijom žandarmerije nakon nekoliko sati ispraćeni su iz zgrade.

foto: Ana Paunković

Ulaz u zgradu Radio-televizije Srbije iz Takovske ulice bio je ograđen trakom, kao i stepenište koje vodi ka ulazu iz Aberdareve ulice.

foto: Ana Paunković

Na samom ulazu u RTS stajali su lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Janko Veselinović, Boško Obradović.

Na platou je održan "Dnevnik slobodne Srbije" u okviru koga su se okupljenima obratili studenti privedeni nakon protesta.

Za kraj se prisutnima još jednom obratio glumac Branislav Lečić:

- Ne smemo da popustimo. U nama je Srbija i biće po našoj meri! - poručio je Lečić.

Okupljeni su se potom uputili ka Kasacionom sudu da podrže ljude koji ispred te zgrade štrajkuju glađu zbog kredita u švajcarcima.

Da podsetimo, prva protestna šetnja održana je 8. decembra u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama.

Kurir.rs/beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track