(KURIR TV) 20 GODINA OD NATO AGRESIJE! VUČIĆ PLAKAO KAO KIŠA I PORUČIO: Ovo je bio zločin nad našom decom, Srbiju pokoriti ne mogu!
Foto: Printscreen

nikada nećemo zaboraviti

(KURIR TV) 20 GODINA OD NATO AGRESIJE! VUČIĆ PLAKAO KAO KIŠA I PORUČIO: Ovo je bio zločin nad našom decom, Srbiju pokoriti ne mogu!

Politika -

20:45 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je bezbroj puta bio u Nišu, ali nije nikada sanjao da će ovoliko ljudi videti u ovom gradu, što govori da je Srbija postala "neka drugačija zemlja".

foto: Printscreen

- Vaš slobodarski duh je naterao nas da budućnost možemo da gradimo samo čuvajući slobodu i mir - rekao je predsednk Srbije i podsetio na reči Martina Lutera Kinga rekavši da "Nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja"..

foto: Kurir
foto: Ana Paunković

- Niko nije odgovarao za zločine, sprski civili bili su za NATO samo greška. Za nas oni nikad neće biti greška ni otićiu zaborav. Dve i po hiljade života nećemo i ne smemo da zaboravimo. Greška su oni koji su ih ubili. To Srbja danas sme i mora da kaže, jer ma koliko radili protiv nje, Srbija je jača i snažnija nego što je ikada bila. 20 godina posle bombardovanje, budućnost je naša obaveza.

foto: Printscreen

- Danas demantujemo zločinački optimizam Džejmija Šeja. Nećemo zaboraviti zločine, kao što nećemo zaboraviti Petera Handkea i ostale koji su stali na stranu istine, rekao je Vučić.

foto: Ana Paunković

- Srbija je sada 10 puta jača nego 1999. i 20 puta jača nego 2008. a jasno je da drugi to ne žele, rekao je Vučić.

- Vojska Srbije je danas respektabilna sila, imamo 14 Migova i u stanju smo da odbranimo naše nacionalne interese, ali je razgovor jedini način da nađemo mir, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je večeras da su neki krenuli u rušenje Srbije, a građanima poručio da niakda ne dopuste da neko sruši slobodu, nezavisnost i samostalnost Srbije.

"Krenuli su da sruše Srbiju... Poručujem ovog 24. marta - ja sam ovde među vama i svake godine unazad pet godina obeležavamo ovaj dan, a pre toga smo to zvali kampanjom, stideli smo se da pravim imenom nazovemo zločin, agresiju. Krenuli su da sruše Srbiju. Nemam šta drugo da vam kažem, šta god da se dogodi, meni, bilo kome od nas, nikada nemojte da dopustite da sruše slobodu, nezavisnost i samostalnost Republike Srbije", poručio je Vučić.

"Nikada, nikome i zapamtite ove moje reči", dodao jeon.

"Srbiju ne mogu da pobede, Srbija će da pobeduje i po broju novih fabrika, a samo sam ih u Nišu otvorio šest, ja ovakav, mali, Vučić", rekao je i dodao: "Imaćemo snage da se izborimo sa svima koji žele da Srbiju zaustave na putu normalnosti i uspeha".

Srbija će, zaključio je, uvek imati i ponosa i snage i da se seća sebe i svojih žrtava, onih koji su dali za spas otadžbine jedino što su imali, a to je živo

20:26 - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je NATO počinio zločin nad srpskim narodom, isto kao što je učinjeno par godina ranije u Republici Srpskoj

foto: Printscreen

-- Srpski narod su svrstali na stranu lošeg i onog kome treba načiniti štetu. Danas znamo da je NATO agresija dugo pripremana i znamo da ona još i danas traje. To je bilo nepravedno, nepošteno, nasilnički i zločinački - rekao je on.

Podsetio je da je NATO "dobro znao šta radi", čak su stavljali kamere na rakete, kako bi uživo gledali na koji način uništavaju našu zemlju i ubijaju ljude.

- Sasvim su dobro znali kada su ubijali decu, gađali zgradu televizije, putnički voz u Grdelici, kada su u Nišu bacili bombe koje su ubile i trudnicu - poručio je Dodik i naglasio da nije od onih koji će im ikada oprostiti, rekao je Dodik.

foto: Ana Paunković

Kako je dodao, bilo bi dobro da su oni koji su bili na valsti pre Aleksandra Vučića, i to nazivali kampanjom, danas ovde da ojačaju snagu Srbije a ne da ignorišu tešku stradalničku istoriju našeg naroda.

"Danas problem Kosova nije rešen i bombe nisu bile odlučujući politički faktor da se to pitanje reši. Opet zahvaljući sadašnjoj vlasti, ponovo je to pitanje na dnevnom redu, teško, bolno, u nekorektnim okolnostima, u kojim je taj isti svet opet protiv Srba u pokušaju da ih pridobiju da priznaju Kosovo. Zato je važno da Srbija bude okupljena i svi mi oko Srbije. Treba dati snagu Vučiću i njegovoj pregovarčkoj poziciji i svemu što danas čini i pokušava da od Srbije načini. Slobodno nebo, plave boje koje simbolizuje slobodu", poručio je Dodik.

Snaga Srbije je, kaže, u snazi države, njegovog predsednika, vlade, demokratije.

foto: Ana Paunković

"Treba se vratiti u legalni sistem državnog odlučivanja i vlasti, ne pokazivati nestrpljenje. Izbori su mesto za odlučivanje o snazi Srbije", poručio je Dodik.

On je istakao da danas, kada je izložen zahtevima da se BiH učlani i pođe putem NATO saveza, jasno kaže da to on to ne može i neće da prihvati.

"Neću zato što Srbija može da bude u NATO. Ja ne mogu i neću nikada da dozvolim nikada da se uspostavi granica na Drini koja će biti NATO granica, kojom ćemo ponovo biti razdvojeni", podvukao je Dodik.

On je rekao da su naredne godine i decenije godine "našeg narodnog i nacionalnog okupljanja i ujedinjenja".

foto: Ana Paunković

"Verujem da će i drugima to postati jasno, jer drugog puta nema. Zašto drugi mogu da imaju svoje države, a Srbi ne mogu da imaju jedinstvenu državu", konstatovao je Dodik.

Dodao je da je BiH nije moguća, jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe i u RS i u BiH.

"Neka su prokleti svi oni koji su doneli odluku i učestvovali u ubistvu male Milice Rakić i sve dece u RS i Srbiji. Živela RS, živela Srbija srpski narod, gde god se našao", poručio je Dodik.

foto: Ana Paunković

19:55 - Prisutnima se obratio Patrijarh Irinej:

- Dragi prijatelji, draga braćo i sestre, ovi zvuci su nas podsetili na one strašne dane, i danas su prisutni. Čujemo ih u svojim snovima i sećanjima. To su najtragičniji dani u našoj istoriji, za koje bismo želeli da se više nikada ne ponove, nigde u ovom svetu. Ovo su zvuci pakla, mržnje koje izlazi iz dubine čovekova bića i razaraju i predaju smrti. Danas se sećamo tih strašnih dana.

Pitamo se odakle je izvor mržnje, da se uništi ljudsko biće, rekao je Patrijarh Irinej.

foto: Ana Paunković

- Još je tragičnije što je sve došlo od naših bivših saveznika i prijatelja. Šta danas da kažemo? Ništa drugo nego da se pomolimo Bogu da se ovo nikad ne ponovi ni kod nas ni u svetu. Oklevetali su nas, 19 moćnih država ustremili su se na narod od svega nekoliko miliona. Kolika sila prema jedom malom narodu!? I učinili su ono što dobar čovek ne bi nikada ni poželeo. Naneli su nam velika zla, rekao je Patrijarh Irinej.

foto: Printscreen

- Neka im Bog sudi po pravdi svojoj, a poznato je da zo dobra neće doneti. zato prepustimo onome koji sudi po pravdi i istini da svakome da ono što je zaslužio, a nama ostaje da prigrlimo svoju otadžbinu koju nam je Bog darovao, da se zbližimo i sjedinimo, jer je tu naša snaga. Budimo sjedinjeni u dobru, to je ono što Bog želi, naša istorija i kultura, i naši preci, rekao je irinej.

foto: Ana Paunković

19:45 - U Nišu su se oglasile sirene i ugašena je rasveta kao podsećanje na početak NATO agresije, u trenutku u kojem su pre dve decenije prvi avioni NATO nadleteli Srbiju i bacili prve bombe, i u mraku koje je "razbijala" samo svetlost sveća u rukama građana. Posle toga je na video bimu prikazan dokumentarni filma sa originalnim snimcima iz 1999.

foto: Ana Paunković

Počast žrtvama odali su i kineska ambasadorka Čen Bo, ruski ambasador Aleksandar Čepurin, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Akademiji prisustvuje i delegacija Vlade Republike Srpske, koju čine predsednica Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, generalni sekretar Vlade Siniša Karan, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

foto: Ana Paunković

U Nišu je sve spremno za centralno obeležavanje dve decenije od početka NATO bombardovanja koje počinje u 19.45. Ceremonija će početi puštanjem sirena za vazdušnu opasnost i gašenjem rasvete na glavnom niškom trgu i u okolnim ulicama.

Građanima će biti podeljene sveće, a na video bimu prikazan dokumentarni film sa originalnim snimcima iz 1999. Nakon toga sledi moleban patrijarha Irineja, nastupiće horovi, a obratiće se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dan sećanja na stradale biće obeležen u Nišu, u prisustvu i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog kora, građana.

Dvadeseta godišnjica agresije obeležava se nizom manifestacija posvećenih poginulima i polaganjem venaca i cveća na spomenike stradalih.

Na današnji dan pre 20 godina počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track