NATO ZLIKOVAC S OSMEHOM: Američki pilot hvali se ubistvom srpskog heroja Zorana Radosavljevića!
Foto: John R. Hughel, Privatna Arhiva

DANI SEĆANJA

NATO ZLIKOVAC S OSMEHOM: Američki pilot hvali se ubistvom srpskog heroja Zorana Radosavljevića!

Politika -

Major Zoran Radosavljević bio je naš najmlađi pilot

Američki pilot Džefri Hvang, koji je 26. marta 1999. oborio dva „miga 29“, gde je u jednom od njih poginuo srpski pilot Zoran Radosavljević u rejonu Bijeljine, hvalio se ovim svojim zlikovačkim činom.

Nije mu bilo dovoljno što je za američke medije likovao kako mu je bilo drago kada je video da padaju jugoslovenski avioni i čak silno želeo da se u njima nalaze i piloti, već je otišao toliko daleko da je pozirao s osmehom pored svog lovca F-15C na kome su postavljene dve zelene zvezde, koje simbolizuju njegove vazdušne pobede tokom NATO agresije SRJ, dok na duši nosi i život najmlađeg pilota Vojske Jugoslavije.

Ovakvo ponašanje američkog pilota Džefrija Hvanga komentarisao je i Radosavljevićev kolega, pilot pukovnik Slobodan Perić, koji je sa njim leteo u paru i čiji je avion takođe oboren, ali je on uspeo da se katapultira i preživi.

- Čitao sam članke tih pilota koji su oborili naše avione, te hvalospeve tog Handže, kako ga već nazivaju ti veliki Amerikanci. Čitao sam na tri-četiri lista da se hvali i čak izjavljuje da mu je toliko drago bilo kad je video dva aviona kako padaju na pun oblak i nadao se da su i piloti u njima. Uvek sam u životu govorio posle tom istom Handži: „Da li bi poleteo, da li bi uopšte sedeo u avionu ispravnosti kao što je bio moj avion?“ Samo bih ga zapitao da li bi pristao da se zamenimo nas dvojica, da li bi on smeo meni da izađe na megdan da sam ja bio u njegovom, a on u mom avionu - izjavio je Perić u RTS filmu „Niko nije rekao neću“.

Podsetimo, ujutro 26. marta 1999. godine, major Slobodan Perić i kapetan I klase Zoran Radosavljević dobrovoljno su se javili da polete. Osam minuta po uzletanju, Perić, koji je bio vođa, ustanovio je da mu radar ne radi. Nad Zrenjaninom u brišućem letu javljeno je da je neprijatelj nad Valjevom, opisuje dešavanja tog dana portal Tangosix. Dok su pokušavali da na nebu uoče protivnika, vođa je video četiri traga, na 10 do 15 km udesno, i kad su tragovi nestali, shvatio je da su to rakete vazduh-vazduh. Viknuo je pratiocu da beži i pošao u spuštajući zaokret, dok je Radosavljević bežao u oblake. Nakon što je izbegao prvu raketu, druga je Perićev avion pogodila u desnu stranu trupa. Katapultirao se i prizemljio u ataru sela Donja Trnova u Republici Srpskoj. Prihvatili su ga lokalni Srbi i vratili kući u roku od nekoliko sati.

Radosavljevićev avion je pogodila raketa u blizini kabine i usmrtila ga na mestu. Letelica se raspala, a srpski pilot je pao u zaseok Žuge, sa delimično otvorenim padobranom. Meštani su našli njegovo telo i prebacili ga u Srbiju. Posmrtno je unapređen u čin majora i odlikovan medaljom za hrabrost.

Potresna poruka majci

ŠTA JE ČOVEK AKO IZGUBI OTADŽBINU

Šta je čovek ako izgubi svoju otadžbinu? Mi piloti moramo da preuzmemo prvi udar na sebe i tako spasemo bar neko dete u ovoj zemlji - izgovorio je Zoran Radosavljević dan pre pogibije svojoj majci, koja ga je molila da ne leti.

foto: Printscreen

ČINJENICE

O Zoranu Radosavljeviću

Rođen je 26. februara 1965. u Prištini

Školovao se u Vazduhoplovnoj opštoj srednjoj vojnoj školi „Maršal Tito“ u Mostaru, zatim na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Puli i Zadru

Po završetku vojne akademije 1986. započinje karijeru kao pilot-lovac na avionu „mig-21“

1992. unapređen u čin kapetana prve klase i završava preobuku na avionu „mig-29“ i postaje najmlađi pilot u eskadrili „migova 29“ JRV

1996. na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu upisao je postdiplomske studije

1998. magistrirao i postao jedan od vodećih stručnjaka u našoj zemlji iz oblasti satelitske navigacije

1999. pripremao je doktorat

Poginuo je 26. marta 1999.

Posthumno je odlikovan medaljom za hrabrost

Na aerodromu Batajnica najboljem u odeljenju svake godine dodeljuje se nagrada koja nosi njegovo ime

Na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu od 1999. dodeljuje se godišnja nagrada za najboljeg studenta na smeru Vazdušni saobraćaj, a koja nosi njegovo ime

foto: Kurir

DANAS U DNEVNIM NOVINAMA KURIR POKLON DODATAK UREĐENJE DOMA: Sredite svoj dom po najnovijim trendovima i aktuelnim stilovima

Uz dnevne novine KURIR danas će biti insertovan poklon dodatak Uređenje doma.

U okviru dodatka biće predstavljeni najnoviji trendovi u uređenju enterijera, aktuelni stilovi, materijali i nijanse za ovu godinu, uz mnoštvo ideja i praktičnih saveta za izbor nameštaja, dekoracije, osvetljenja i boja zidnih površina koje će stimulisati pozitivne misli i dobro raspoloženje.

foto: Kurir

KURIR DANAS POKLANJA TREĆI DEO DODATKA NEMAČKI U SVAKOJ PRILICI: Sa rečnikom, korisnim frazama, gramatičkim pravilima i brojevima

Danas ćete uz dnevne novine KURIR dobiti treći deo dodatka Nemački u svakoj prilici - vodič za nemački jezik koji se razlikuje. Ovaj koristan dodatak poklanjamo u saradnji sa izdavačkom kućom Klett.

Savezna Republika Nemačka, Austrija i Švajcarska uprkos nacionalnim posebnostima, imaju zajednički jezik - nemački, a za koji postoje zajednička ortografska, gramatička i ortoepska pravila.

Svako ko hoće da nauči nemački jezik, mora se najpre upoznati sa njegovim standardom, tj. sa jezikom koji se može sresti u masovnim medijima i zvaničnoj komunikaciji. Tek pošto se ovlada standardnim jezikom, mogu se učiti i supstandardne i regionalno različite jezičke forme.

U svakom od četiri dodatka pripremili smo za vas:

1. Izbor ključnih i korisnih fraza koje se koriste u svakodnevnom životu 2. Osnovni gramatički pregled 3. Mini-rečnik

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

(Kurir.rs/Slavica Tomčić /Foto: Privatna arhiva, John R. Hughel)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track