OSUDA! MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REAGOVALO! Hrvatska da se stidi zbog zabrane Kurira!
Foto: Printscreen/Youtube

cenzura

OSUDA! MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA REAGOVALO! Hrvatska da se stidi zbog zabrane Kurira!

Politika -

Jasan stav Državni sekretar Aleksandar Gajović, povodom skandaloznog postupka Ruže Tomašić, kaže da ne može da veruje kako se prema Srbiji ponašaju evropski poslanici, koji još jednom ne žele da vide istinu

Sramna inicijativa hrvatske političarke Ruže Tomašić da izbaci i zabrani Kurir iz kompleta novina koje dobijaju poslanici u Evropskom parlamentu (EP) naišla je na oštru osudu iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije!

Državni sekretar ovog ministarstva Aleksandar Gajović kaže da je ovo jedna loša vest, kao i svaka zabrana ili cenzura bilo kog medija. On ističe da ponekad ne može da veruje kako se prema Srbiji ponašaju evropski poslanici, koji "još jednom ne žele ili neće da vide i pročitaju istinu o našoj zemlji".

- Uprkos svim našim nastojanjima da normalizujemo odnose s važnim susedom - Hrvatskom, to nam nikako ne polazi za rukom jer smo uvek mi, na tasu vage evropske javnosti, uvek krivi za nenormalizaciju tih odnosa. Međutim, pošto je za sve u životu potrebno dvoje, onda je još jednom potpuno jasno kakav se aršin prema nama primenjuje. Neka je na čast i obraz hrvatske poslanice Ruže Tomašić inicijativa kojom je Kurir diskreditovan u Briselu, gde se inače evropski poslanici najčešće negativno izjašnjavaju o pitanjima demokratije i slobode medija u Republici Srbiji. Baš me interesuje šta je sledeće - rekao je Gajović za Kurir.

Bivša predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović kaže da, ukoliko je tačno da je Kurir zabranjen u Evropskom parlamentu, to nije samo cenzura već jedan neprijateljski način ponašanja Hrvatske prema Srbiji unutar Evropske unije.

- To je ono o čemu mi govorimo kada kažemo da se Hrvatska prema nama pristojnije ponašala pre nego što je postala članica Evropske unije nego sad - kaže Smajlovićeva.

Hvalila se na sva usta kako je zabranila Kurir

Evropska poslanica iz Hrvatske Ruža Tomašić hvalila se na sva usta kako je uspela da zabrani Kurir u EP. Kazala je da su u jednom od brojeva navodno "vređani Tuđman i hrvatska država", pa se ona zatim upustila u borbu za zabranu našeg lista.

- Sklonili su Kurir, ali samo iz mog sandučića! Opet sam se bunila, pa Kurir više nije dolazio na moj sprat. Na kraju sam se još jednom pobunila i sad više ne dolazi uopšte u EP! Kurir sam uspela da izbacim, ali njihovi (srpski) lobisti su ostali - izjavila je ona.

(M. Radović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track