TAČIJEVI SUDOVI SPREMAJU ZAMKU ZA SRPSKE GENERALE: Evo šta stoji iza odluke EULEKS-a, ovi srpski komandanti bi mogli da budu optuženi!
Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Marina Lopičić

kosovski problem

TAČIJEVI SUDOVI SPREMAJU ZAMKU ZA SRPSKE GENERALE: Evo šta stoji iza odluke EULEKS-a, ovi srpski komandanti bi mogli da budu optuženi!

Politika -

Nakon što je EULEKS prepustio suđenja za zločine u ratu kosovskim sudovima, pojavila se opasnost da bi se na optužnicama mogli naći i neki penzionisani generali iz Srbije. Na optužnici bi moglo da se nađe i do sto Srba a među njima Ljubiša Diković, bivši načelnik Generalštaba, Momir Stojanović, bivši načelniku VBA, i Božidar Delić, komandant 549. mehanizovane brigade iz Prizrena u vreme sukoba na KiM.

Prištinski mediji prenose da je Specijalnom tužilaštvu Kosova već predato više od 60 predmeta vezanih za ratne zločine, iako se ne precizira koje su nacionalnosti osobe koje su njima obuhvaćene.

Šef skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za "Novosti", da je Euleks završio istragu u 11 predmeta vezanih za ratne zločine, među kojima su i slučajevi Božidara Delića, Ljubiše Dikovića i Momira Stojanovića, i da su oni sada predati kosovskom pravosuđu. Vrlo je verovatno da će se svi oni sliti u novo odeljenje u Prištini, gde će se donositi odluke hoće li se podizati optužnice.

Momir Stojanović kaže da je časno branio državu i da sve što je radio na KiM postoji u arhivama VBA i da je proverljivo.

"Kada su se pojavile neke spekulacije o mom nezakonitom ponašanju tokom 1998. i 1999, tadašnji ministar odbrane Boris Tadić pitao je tužiteljku Karlu del Ponte postoji li neki greh u vezi mog ponašanja i ona je rekla da haško tužilaštvo ne poseduje nikakvo saznanje o tome", navodi Stojanović za "Novosti".

Postoji neformalna informacija da ga je Priština pre 4 godina stavila na crvenu Interpolovu poternicu, a general kaže da je tražio od tužilaštva u Beogradu da pokrene istragu jer ne želi da ima mrlju na svojoj biografiji.

Ishod bi mogao da bude u junu, a Stojanović smatra d će optužbe biti odbačene nakon čega bi zatražio od Srbije da zatraži skidanje poternice od Interpola.

"U procesu koji je vodio Euleks, a koji će sada naslediti kosovski sud, na teret mi je stavljeno da sam na sahrani svog šuraka, koga su ubili teroristi, rekao da će "za tu glavu platiti sto albanskih glava", pri čemu na toj sahrani nisam ni bio. Drugu stvar koju navode je da sam navodno planirao i komandovao operacijom u mestu Meja pored Đakovice, gde je ubijeno oko sto nedužnih Albanaca. Poznato je, međutim, da pripadnici VB ne planiraju niti komanduju borbenim dejstvima, niti sam ja za vreme te operacije bio u Đakovici", priča Stojanović.

On kaže da se neće pojaviti na suđenju ukoliko ga pozove sud u Prištini.

"Srpski general da ode na suđenje koje organizuju teroristi koji su anektirali deo teritorije njegove države? Ni slučajno!", kaže on.

Ljubiša Diković je nedavno rekao da mu je savest čista, a da je optužnica protiv njega pisana u Beogradu, a zatim prosleđena u Prištinu.

Nebojša Vlajić, koji je branio Olivera Ivanovića, smatra da optužbenih Srba može biti više od 60 i da će verovatno biti pripadnici vojske i policije koji su bili na komandnim funkcijama.

Ljubomir Pantović, jedan od najzastupljenijih advokata u odbranama Srba pred sudovima na KiM, rekao je da će preuzimanje nadležnosti za ratne zločine od strane kosovskog pravosuđa dovesti do novih iskonstruisanih optužnica protiv Srba

(Kurir.rs/Večernje novosti/D.R.Đorđević/D.Z./Foto: Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track