OTKRIVENA STROGO ČUVANA TAJNA! Albanci dali 500.000 EVRA supruzi Tonija Blera kako bi radila PROTIV SRBIJE! Evo šta je NJEN ZADATAK...
Foto: AP

sada i zvanično potrvđeno

OTKRIVENA STROGO ČUVANA TAJNA! Albanci dali 500.000 EVRA supruzi Tonija Blera kako bi radila PROTIV SRBIJE! Evo šta je NJEN ZADATAK...

Politika -

Takozvana Vlada Kosova platila je kompaniji Čeri Bler, supruge Tonija Blera, 500.000 evra za pravno savetovanje o Specijalnom sudu, tvrde iz prištinske televizije T7, prenosi Gazeta Express.

Iako su svi ugovori tzv Vlade Kosova sa međunarodnim kompanijama poverljivi, kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, potvrdio je za T7 da Vlada Kosova dobija savetodavne usluge o tome kako da se ponaša prema Srbiji u ovom procesu.

Pored toga, Kosovo ima i savetnike u vezi sa dokumentima i pravilima rada Specijalnog suda.

Ova televizija javlja i da je rukovodeća jedne od dve kompanije koje savetuju kosovsku vladu o pitanjima vezanim za Specijalni sud, Čeri Bler, žena bivšeg premijera Velike Britanije. Radi se o kompaniji „Omnia Strategy“ koja već, kako tvrde, 9 meseci savetuje tzv Vladu Kosova, a čiji je ugovor na pola miliona evra nedavno istekao.

London česta adresa za konsultantske ugovore

Pre nešto više od godinu dana objavljena je vest o još jednom polumilionskom ugovoru tzv Vlade Kosova, tačnije kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, sa londonskim advokatom i bivšim tužiocem Haškog trbunala za Jugoslaviju, Džefrijem Najsom koji je u međuvremenu angažovan kao jedan od dva branitelja Samija Ljuštakua koji je januara ispitan od strane Specijalnog tužioca u Hagu.

Tada je Najs objavio da su on i koleginica Nevenka Tramp radili „kako bi kosovska vlada mogla da pripremi materijal kojem niko neće imati pristup, a koji će se koristiti kada pojedinci budu optuženi od strane Specijalnog suda“, i da im za taj rad nije isplaćeno preko 490.000 evra.

Ovo pismo bilo je povod za formiranje parlamentarne komisije Skupštine Kosova koja treba da istraži sve lobističke ugovore koje je kosovski predsednik potpisivao dok je obavljao brojne javne funkcije. Premda je započela sa radom, ova komisija je imala problema sa dostavljanjem potrebne dokumentacije od strane kabineta kosovskog predsednika koji je jedino obelodanio da je ova institucija u poslednjih 24 meseca potpisala ugovore sa stranim kompanijama u vrednosti od preko 1.2 miliona.

Nedavno je i prištinski portal Insajderi objavio informacije o daleko skromnijem ugovoru u iznosu od 12.000 evra koji je zamenik kosovskog premijera, Enver Hodžaj iz PDK u funkciji predsedavajućeg radne grupe za izradu nacrta Platforme o dijalogu, potpisao sa još jednim londonskim pravnikom, Markom Velerom. Veler, koji je profesor na Kembridžu je suprug Nore Visoke Veler, rođake bivšeg savetnika Envera Hodžaja, Gazima Visoke, javio je Insajderi.

Pre toga, još 2016, dok je obavljao dužnost ministra spoljnih poslova, dok mu je Visoka bio savetnik, Hodžaj je potpisao i ugovor vredan 40.000 evra sa Cambridge Academy of Global Affairs (CAMGA) čije je direktorka Nora Visok Veler.

Kurir.rs/Kossev/Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track