Najnovije vesti

PREMIJERKA O NASTAVKU DIJALOGA SA PRIŠTINOM: Čim ukinu sumanute takse, možemo da razgovaramo
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

kosovski problem

PREMIJERKA O NASTAVKU DIJALOGA SA PRIŠTINOM: Čim ukinu sumanute takse, možemo da razgovaramo

Politika

Beograd će nastaviti dijalog o dugoročnoj normalizaciji odnosa čim Priština ukine "sumanute" takse, rekla je danas predsednica vlade Ana Brnabić odgovarajući na pitanje novinara iz Prištine.

 

"Dok stoji necivilizacijska odluka o stoprocentnim taksama, ne možemo da nastavimo dijalog. Voleli bismo to i čim se uklone takse nastavićemo dijalog o dugoročnoj normalizaciji odnosa", istakla je Brnabić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li će uskoro doći do konačnog sporazuma Beograda i Prištine i da li će neko iz Srbije potpisati dokument u kojem postoji formulacija da Srbija priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

 

Brnabić je rekla da je Beograd ostao za pregovaračkim stolom nakon mnogih provokacija iz Prištine, ali da bez ukidanja taksi nema smisla nastavljati dijalog.

Predsednica vlade je rekla da Priština gotovo šest godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma nije uradila ništa da ispuni njegove odredbe, nije formirala Zajednicu srpskih opština, ali da je i pored toga Beograd ostao za pregovaračkim stolom.

 

Dodala je da nije bilo reagovanja Beograda čak ni nakon terora nad ljudima u Kosovskoj Mitrovici, hapšenja glavnog pregovarača Marka Djurića

 

"U tim trenucima, ne samo da Beograd nije reagovao, nego smo pozivali na saradnju. I dan posle hapšenja Marka Djurića privrednici iz Srbije su bili na ekonomskom forumu u Prištini, jer je predsednik Aleksandar Vučić rekao da privrednici iz centralne Srbije treba da idu na teritoriju KiM i učestvuju u radu samita, jer je to jedini način da se gradi stabilan region", rekla je Brnabić.

 

Ona je, međutim, istakla da nema smisla nastavljati dijalog kada su na snazi "potpuno sumanute" takse na robu iz centralne Srbije i BiH, te ponovila da je jedini način da se nastavi dijalog njihovo ukidanje.

Brnabić je dodala i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje transpratentnost, fleksibilnost i strljenje i pod najtežim okolnostima.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević)

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...