MEŠOVITI KOMITET SRBIJA-UAE 8. i 9. APRILA! Siniša Mali: Ujedinjeni Arapski Emirati su izuzetno važan politički i ekonomski partner Republike Srbije
Foto: Beta/Miloš Miškov

bilateralna saradnja

MEŠOVITI KOMITET SRBIJA-UAE 8. i 9. APRILA! Siniša Mali: Ujedinjeni Arapski Emirati su izuzetno važan politički i ekonomski partner Republike Srbije

Politika -

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da će prvo zasedanje Mešovitog komiteta za saradnju vlada Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata biti održano 8. i 9. aprila u Beogradu.

"Ujedinjeni Arapski Emirati su izuzetno važan politički i ekonomski partner Republike Srbije, a u toku dvodnevnog zasedanja biće razmatrane najznačajnije teme koje se tiču ekonomskih odnosa dve zemlje, privredne saradnje, saradnje u oblasti poljoprivrede, u oblasti životne sredine, kulture, energetike, turizma, saobraćaja, omladine i sporta", rekao je Mali, koji je i kopredsedavajući tog tela.

Kopredsedavajući Mešovitog komiteta iz UAE biće Sultan Ahmed Al Džaber, državni ministar u Vladi UAE.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, Mali je istakao da je poslednjih godina intenzivirana saradnja dve zemlje, što se posebno vidi po vrednosti investicija.

"Neto priliv u 2018. godini iz UAE u Srbiju bio je 180 miliona evra, a 2010. godine investicije iz UAE su iznosile samo 300.000 evra. Ovaj podatak možda najbolje govori o tome koliko smo ojačali našu saradnju za samo nekoliko godina. Verujemo da ćemo zahvaljući ovakvom događaju, na kome će biti predstavnici velikih arapskih kompanija, pokrenuti još neke velike projekte", rekao je Mali.

On je podsetio da su neke od najvećih investicija iz UAE u Srbiji "Al Dahra", "Beograd na vodi", "Er Srbija", "Al Ravafed", kao i da ukupna vrednost arapskih investicija u Srbiji iznosi četiri milijarde dolara.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track