UDAR IZ HRVATSKE: Naš cilj u EU je da blokiramo Srbiju
Foto: Youtube/Printscreen

Provokacija

UDAR IZ HRVATSKE: Naš cilj u EU je da blokiramo Srbiju

Politika -

Iz pokreta koji vodi kontroverzna Ruža Tomašić, čuvena po proustaškim stavovima, poručili da naša država ne sme u Uniju dok ne isplati "ratnu odštetu za srbočetničku agresiju"

Iz Hrvatske je stiglo skandalozno priznanje da je njihov nacionalni interes blokiranje Srbije na putu ka Evropskoj uniji! Iz pokreta Hrvatski suverenisti (HS), na čijem čelu je kontroverzna hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić, čuvena po antisrpskim i proustaškim stavovima, poručili su da se zalažu za blokadu dok Srbija ne isplati, kako kažu, ratnu odštetu za "srbočetničku agresiju" na njihovu državu.

Tomašićeva smatra da će HS na majskim izborima za Evropski parlament osvojiti dva mandata.

Teške optužbe

- Zalažemo se za blokiranje Srbije u EU dok Srbija ne isplati ratnu odštetu za srbočetničku agresiju na Hrvatsku i dok ne prizna tu istu agresiju - kazao je portparol Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre, pomenuvši predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića:

- Borićemo se za Evropu kao zajednicu suverenih država članica, a isto tako i protiv centralističke, federalne, birokratske i nadnacionalne EU koju zagovaraju Plenkovićevi i Vučićevi "narodnjaci" (Evropska narodna partija) zajedno sa koalicionim partnerima socijalistima.

Hrvoje Zekanović, saborski poslanik stranke Hrast, koja je u pokretu HS, naveo je da Srbija ne sme da uđe u EU dok se ne reše otvorena pitanja sa Hrvatskom, ističući da "hrvatski nacionalni interes mora da bude na prvom mestu".

Hrvati da nam se izvine

Na sve to, šef srpske diplomatije Ivica Dačić odgovara da evropska perspektiva Srbije ne zavisi, na sreću, od Hrvatske.

foto: Nebojša Mandić

- Zar Ruža nama da deli lekcije?! Oni bi trebalo da se izvine Srbima za etničko čišćenje u vreme NDH. U Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba od 560.000, koliko ih je živelo 1991. I kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju, sami na svoje teritorije na kojima su živeli? Te pretnje iz Zagreba su neozbiljne i besmislene. Nije im prvi put, a nikako da shvate - nisu oni ti koji se pitaju i odlučuju. Oni bolje neka se bave svojom državom - zaključuje Dačić.

Biljana Bojić/Foto:Youtube/Printscreen

Jadranka Joksimović

Neće Ruža odlučivati o budućnosti Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručuje da o evropskoj budućnosti Srbije neće odlučivati neutemeljeni i agresivni zahtevi gospođe Tomašić i njenih suverenista:

foto: Marina Lopičić

- To već i nije vest, jer pomenuta evroposlanica i njeni saborci u kontinuitetu pokazuju da je antisrpska politika jedino na čemu grade svoju političku platformu, što je problematično, jer ako mislite da ćete dobiti glasove na takvoj politici, onda je taj problem širih razmera. Oni još nisu izgleda naučili šta su evropske vrednosti i čemu služi proces evropskih integracija.

Česte provokacije

Srbima pretila etničkim čišćenjem

Hrvatska evroposlanica Ruža Tomašić ne skriva šovinističke i proustaške stavove, a čak je i pretila etničkim čišćenjem Srba iz Hrvatske. Čuvena je po ustaškim i šovinističkim izjavama da joj je "puna kapa hrvatskih Srba" i da "ne bi mogla da podnese da se njeno dete uda za Srbina".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track