BRISEL ODLUČNO! Kocijančič: Ukidanje taksi, pa tek onda može dijalog!
Foto: Zorana Jevtić

nema popuštanja

BRISEL ODLUČNO! Kocijančič: Ukidanje taksi, pa tek onda može dijalog!

Politika -

Brisel je informisan o izborima na severu Kosova, rekla je portparolka EU Maja Kocijančić, ali i još jednom pozvala na brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja u regionu.

"EU zajedno sa zemljama članicama i SAD poziva kosovsku vladu da odmah suspenduje tarife, kako bi se dijalog nastavio", poručila je Kocijančič.

Maja Kocijančić je na pitanje Tanjuga o stavu EU kada su u pitanju vanredni izbori raspisani za gradonačelnike četiri srpske opštine na Severu Kosova objasnila da je Brisel informisan o izborima koji bi trebalo da budu održani 19. maja i da je EU tim povodom u kontaktu sa svojom delegacijom i partnerima na terenu.

Ona je tom prilikom u prvi plan stavila neophodnost brzog nastavka dijaloga Beograda i Priištine.

"Regionu je potrebno pomirenje, sveobuhvatna normalizacija i rešavanje svih otvorenih pitanja. To je ono što narod koji tamo živi traži i na čemu će EU nastaviti da radi na svim nivoima", kaže Kocijančić.

Na pitanje Tanjuga kako se dijalog može nastaviti bez prethodnog ukidanja tarifa, Kocijančić naglašava da je trenutno ukadanje tarifa preduslov za nastavak dijaloga i nešto što EU, zemlje članice i SAD konstantno traže.

"Tarife stoje na putu ne samo dijalogu već i evropskom putu Kosova", kaže Kocijančić.

Ona za Tanjug nije mogla da komentariše jučerašnju smenu još jednog ministra sa Srpske liste iz privremenih kosovskih institucija jer se, kako je rekla, radi o "unutrašnjoj politici".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track