NA POZIV NEMAČKE I FRANCUSKE: Vučić i Brnabić 29. aprila se u Berlinu sastaju sa Tačijem, Haradinajem i Edi Ramom
Foto: Vlada Srbije

razmena mišljenja

NA POZIV NEMAČKE I FRANCUSKE: Vučić i Brnabić 29. aprila se u Berlinu sastaju sa Tačijem, Haradinajem i Edi Ramom

Politika -

PRIŠTINA - Srpski i albanski predsednici i premijeri, kao i predstavnici prištinske administracije trebalo bi da se sastanu u Berlinu 29. aprila na poziv Nemačke i Francuske, a jedna od tema biće i dijalog Beograda i Prištine, javlja prištinska televizija Klan Kosova.

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Edi Rama, Ilir Meta, kao i drugi učesnici biće u glavnom gradu Nemačke radi "neformalne razmene ideja", navodi ta televizija.

foto: Marina Lopičić

Prištinski medij navodi da je, nakon uspešnog rešavanja spora o imenu između Severne Makedonije i Grčke, fokus evropskih zvaničnika sada na pripremama za poslednju fazu dijaloga Beograda i Prištine, a da je deo tih nastojanja i sastanak u Berlinu.

Planirano je da se diskusije vode u "malom formatu", a cilj sastanka je jačanje saradnje, posebno u pogledu glavnih političkih pitanja, poput dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić potvrdio prisustvo na sastanku u Berlinu 29. aprila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će se odazvati pozivu Nemačke i Francuske za sastanak sa predstavnicima prištinske administracije, 29. aprila u Berlinu.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je pozvan da dođe u Berlin sa premijerkom Anom Brnabić, a da su pozvani i Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

On je rekao da već dva meseca zna za sastanak u Berlinu, o kojem su danas pisali prištinski mediji.

foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Vučić je podsetio da je već ranije najavio da će se 25. aprila sastati sa predsednikom Kine, potom 25, 29. i 30. sa predsednikom Francuske Manuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, te da će potom zamoliti i predsednika Rusije Vladimira Putina za saštanak.

"Nakon toga ću biti spreman da narodu na KiM i Srpskoj listi predočim plan mera Srbije, ne želeći time da ugrozim njihove interese na KiM", rekao je Vučić.

Cela ta agenda prethodni, naglasio je, sastanku u Berlinu, od ranije, ali nije hteo da ga najavljuje, za razliku od Albanaca s KiM.

"Albanci, kada ih neko pozove, misle da su najvažniji na svetu, pa odmah nezvanično prenesu svojim medijima", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track