MIŠČEVIĆ: Izbori za Evropski parlament ključni za evropske integracije
Foto: Zorana Jevtić

pred srbijom mnogo posla

MIŠČEVIĆ: Izbori za Evropski parlament ključni za evropske integracije

Politika -

Izbori za Evropski parlament nikada nisu bili toliko ključni za nastavak procesa evropske integracije kao ove godine, ocenila je danas šefica Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

Miščević je na konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u kontekstu majskih izbora za EP, rekla da su ti izbori ključni iz više razloga koji imaju veze i sa unutrašnjim nacionalnim politikama, ali i s reformama različitih politika EU, posebno zajedničke spoljne i bezbednosne politike.

Dodala je i da evropski izbori nikada nisu budili toliko interesovanje kao ovogodišnji.

Miščević je navela da će izbori za EP, na kojima glasaju građani Evropske unije predstavljaju uvod u velike izmene u unutrašnjim strukturama i početak kreiranja novih institucija.

"Da li će do kreiranja instiitucija doći do kraja ove godine ili ćemo sačekati proleće naredne godine, obe opcije su na stolu", rekla je Miščević.

Ambasador Rumunije Kristina Oana Popa rekla je da ishod izbora, kakav god da bude, neće ometati ključne vrednosti proširenja.

Ona je navela da je pred Srbijom mnogo posla kad je reč o usklađivanju sa spoljnom politikom EU, ali i istakla da je Srbija dala veliki doprinos mirnovnim operacijama širom sveta.

Govoreći o prioritetima Rumunije, kao predsedavajuće EU, Popa je rekla da su ciljevi da EU postane jači globalni činilac, kao i da Evropa postane bezbednija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track