IŠTVAN PASTOR: Zabezeknut sam nastupom Sergeja Trifunovića, ne znam da li je reč o šovinizmu, ksenofobiji, ili o gluposti
Foto: Beta/Dragan Gojić

reagovanje

IŠTVAN PASTOR: Zabezeknut sam nastupom Sergeja Trifunovića, ne znam da li je reč o šovinizmu, ksenofobiji, ili o gluposti

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je zabezeknut nastupom lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića na jučerašnjem protestu "1 od 5 miliona" u Beogradu u kome je pomenuo doseljavanje Mađara u Srbiju.

Povodom govora Trifunovića, Pastor za RTS kaže da ne zna da li je reč o šovinizmu, ksenofobiji, ili o gluposti.

foto: Beta/Dragan Gojić

"Mislim da je (Sergej Trifunović) uspeo da pokaže svoje pravo lice, da je krajnje vreme da primeni poznato pravilo da se šusterski kalfa vrati u šusteraj!

Šire posmatrajući, mislim da ne može da povredi i ponizi, ni da žigoše vojvođansku mađarsku zajednicu. Pokušavali su to veći politički 'macani' u prethodnom vremenskom periodu, nisu, uspeli, neće uspeti ni on, kao politički 'cverglan' (petlić)", navodi predsednik SVM.

Pastor naglašava da Sergeju Trifunoviću i drugima koji toliko znaju o prošlosti kao on, treba reći da su Mađari na ovaj prostor došli pre 1.100 godina.

"Nije ih Vučić doveo, ali neće ih oterati ni Sergej Trifunović. Mi ostajemo na svojoj zemlji, ostajemo verni svojoj tradiciji, svojim komšijama i želimo da gradimo jednu budućnost koja je dostojna čoveka", kaže Pastor.

Govoreći o protestima dela opozicije, predsednik Skupštine Vojvodine ističe da je civilizacijsko, demokratsko pravo da svako bude nezadovoljan i da tom nezadovoljstvu da glas.

foto: Sonja Spasić

"To uključuje mogućnost okupljanja na trgovima, kao što je to bilo juče u Beogradu, ali mislim da oni koji nisu zadovoljni, koji imaju nameru da sruše vlast, pre svega treba da naprave reda u sopstvenom dvorištu", ocenjuje Pastor.

On dodaje da je vreme da se promeni opozicija, i da je to bitno za Srbiju.

"Važno je da Srbija ima normalnu opoziciju, to je element parlamentarne demokratije, ali ubeđen sam da Srbija zaslužuje bolju opoziciju nego što je to danas", zaključio je Pastor.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track