ŽIVELA JE SKROMNO OD KIRIJE I BILA USAMLJENA MEĐU 4 ZIDA DAČE U PODMOSKOVLJU: Miri gosti nisu dolazili, šerpe, lonce i kuhinju nije volela, a o majci i ocu nije htela da prozbori ni reč
Foto: Privatna Arhiva

bez privilegija u rusiji

ŽIVELA JE SKROMNO OD KIRIJE I BILA USAMLJENA MEĐU 4 ZIDA DAČE U PODMOSKOVLJU: Miri gosti nisu dolazili, šerpe, lonce i kuhinju nije volela, a o majci i ocu nije htela da prozbori ni reč

Politika -

BEOGRAD/MOSKVA - Udovica bivšeg predsednika Slobodana Miloševića živela je povučeno u Podmoskovlju, bez kontakata sa tamošnjom javnošću.

Mira je bila vrlo usamljena. Po dolasku u Rusiju, policija joj je sugerisala da se zbog bezbednosti ne sreće sa zemljacima. Ni ona, ni Marko nisu odlazili na mesta gde su se okupljali ljudi sa prostora bivše Jugoslavije. U kuću u jednoj od dača na Rubljovci vrlo retko su pozivali goste, već se Mira sa njima susretala uglavnom u kafeteriji hotela "Metropol", pišu Večernje novosti.

foto: Privatna arhiva

Oprez, gotovo alergiju, prema novinarima, kod Mire i Marka izazivale su laži o njihovom tobožnjem bogatstvu. A zapravo, oni su živeli vrlo skromno od kirije koju su dobijali za iznajmljivanje vile u Beogradu.

Tekstovi o tome kako je Marko vlasnik elitnih restorana u Moskvi bili su izmišljotine. Da je Marko vlasnik elitnog prostora "Garaž", gde se održavaju izložbe, bila je obična laž, jer u Moskvi svi dobro znaju da je pravi vlasnik sada već bivša supruga oligarha Romana Abramoviča.

Takođe, nisu tačne priče o tome kako su im domaćini Rusi dali brojne privilegije. Jedino što su dobili, kao i ostali emigranti, bilo je besplatno zdravstveno osiguranje.

Marko je život u tuđini lakše podnosio od majke, a Mira je osamljenost lečila pišući knjige. Znala je reći: "Od pisanja nisam umorna. Inače sam jako umorna i to naročito leti".

foto: Privatna arhiva

Mira je iskreno rekla da nikada nije volela šerpe, lonce i kuhinju. Ona je to rano prepustila kućnim pomoćnicama, jer je virus politike inficirao još u gimnaziji i od njega se nije izlečila do kraja života. Za života u Moskvi, ona i njen sin nisu konktaktirali sa generalom Veljkom Kadijevićem, iako su imali sličnu sudbinu begunaca.

Na pitanje kada su joj deda i baba, kod kojih je živela, ispričali o smrti majke Vere Miletić, koja je posle zatočeništva u banjičkom logoru streljana 1944. u Jajincima, nije htela da odgovori kao ni da priča o odnosu sa ocem Momom Markovićem, Titovim ministrom.

(Kurir.rs/Večernje novosti/Branko Vlahović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja