SUKOB BOŽOVIĆA I STEFANOVIĆA OTKRIVA DUBOKE PROBLEME SAVEZA! DS na korak od izlaska iz SZS-a!
Foto: Printscreen Facebook

NESLAGANJE

SUKOB BOŽOVIĆA I STEFANOVIĆA OTKRIVA DUBOKE PROBLEME SAVEZA! DS na korak od izlaska iz SZS-a!

Politika -

DS smatra da pregovore treba nastaviti u Skupštini, dok se lider Levice Srbije zalaže za bojkot parlamenta. To je sukob onih koji pokušavaju da postanu parlamentarni faktori i onih koji su već u Skupštini, kažu analitičari

Opozicioni lideri, poslanik Demokratske stranke Balša Božović i lider Levice Srbije Borko Stefanović ušli su u raspravu na Tviteru, i to zbog pregovora o radu parlamenta i izbornim uslovima. Božović smatra da pregovore treba nastaviti u Skupštini, dok se Stefanović zalaže za bojkot parlamenta, i isključiv je kada je u pitanju vraćanje opozicije u Skupštinu.

U klin i u ploču

Na pitanje jedne tviterašice da li se opozicija vraća u Skupštinu, pošto već to Božović zagovara na Tviteru, lider Levice Srbije odgovorio joj je da je to mišljenje poslanika DS, ali da se potpisnici Sporazuma neće vratiti u Skupštinu.

- Razumem njihovo pravo na iluziju, ali potpis obavezuje i neće se menjati pod ovim uslovima - rekao je Stefanović i dodao da je saopštenje Saveza važeće i za Sporazum s narodom, da obavezuje DS, koji je osnivač SZS i potpisnik Sporazuma.

Međutim, Božović mu nije ostao dužan, pa mu je odgovorio na Tviteru, a onda ubrzo izbrisao tvit!

- Kod Maje Gojković smo rekli da ne idemo na konsultacije. To je jasno. Ali nije jasno gde će se pregovarati oko izbornih uslova ako ne u parlamentu, gde se i usvajaju izmene i dopune predloga? I da, otkad SZS ima poslanički klub u parlamentu, Borislave Stefanoviću - upitao ga je Božović. Da je reč o ozbiljnom neslaganju koalicionih partnera, nedavno je potvrdio i poslanik i bivši predsednik DS Dragoljub Mićunović kada je ocenio da je bojkot izbora koji zagovara SZS "vrhunac gluposti".

- Mogu se izbori kontrolisati, ne možeš nove zakone izmišljati, sve je to po standardima i zakonima koje smo mi doneli - rekao je Mićunović.

Logičan sukob

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ovo logičan sukob između onih koji su parlamentarni faktori i onih koji su vanparlamentarni, i da će se ovaj sukob samo još više produbljivati.

- DS kao stranka koja ima infrastrukturu i svoju poziciju u parlamentu ne želi da bude potpuno marginalizovana, s druge strane neparlamentarne stranke, od Đilasove do Stefanovićeve, pokušavaju sada da se pozicioniraju i njima naravno nije bitna sudbina nekada velike partije kao što je DS. Njima je bitno da se sami institucionalizuju i zato žele da se izmeste van parlamenta, gde je Demokratska stranka zastupljena. To je sukob onih koji pokušavaju da naprave partije i da postanu parlamentarni faktori i onih koji su već sada to. Nije isključeno da će ovaj sukob rezultirati izlaskom Demokratske stranke iz Saveza za Srbiju, jer ta partija polako shvata da je žrtva ambicija Đilasa, Jeremića, Stefanovića i drugih - rekao je Anđelković za Kurir. Politički analitičar Branko Radun kaže da ovaj sukob već neko vreme tinja. - Podela je na ovoj liniji - oni koji nisu u Skupštini bi da bojkotuju i dijalog, oni su zagovarali bojkot Skupštine, a nisu u Skupštini. To je smešno, jer je lako bojkotovati Skupštinu ako niste tamo, ali je ujedno i besmisleno - rekao je Radun.

Velja Ilić Opozicija je pokazala podeljenost

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da je na protestu opozicija pokazala podeljenost i da je to "ono što zabrinjava", kao i da je "deo naroda izviždao lidere opozicije, što šalje jasnu poruku da ih narod neće". - Nejedinstvo opozicije pokazuje se i time što jedan deo opozicije uopšte nije ni pozvan na proteste - rekao je Ilić. Konsultacije Opozicija iskulirala Maju Gojković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je na sednici kolegijuma parlamenta, kojoj su osim poslanika vlasti prisustvovali samo predstavnici poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke (SRS) i Liberalno-demokratske partije (LDP), da je zaključeno da je u cilju unapređenja rada neophodno izmeniti i dopuniti Poslovnik o radu parlamenta.

Upitana za predstavnike opozicionih poslaničkih grupa koje nisu došle na sednicu kolegijuma, Maja Gojković je rekla da vrata Skupštine Srbije ostaju otvorena za sve šefove poslaničkih grupa.

Dragan Marković Palma: Ko ne dolazi u Skupštinu ne treba da prima platu

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je posle sastanka šefova poslaničkih grupa u Skupštini Srbije sa Majom Gojković da je potrebno doneti odluku da oni koji su na stalnom radu u parlamentu, a ne dolaze na posao ne treba da primaju plate.

- Da li može radnik da ne ide na posao u neku fabriku, a da prima platu, da li može lekar da ne ide u bolnicu, a da primi platu. Ne može. To je mera koja će doneti i novac, a koji bi trebalo da se preusmeri za porodice sa troje i više dece - rekao je Marković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja