DAČIĆ JUTROS U DNEVNIKU: Očekuju se pritisci u Berlinu da Beograd i Priština nastave dijalog, dvostruki suverenitet za Srbiju neprihvatljiv
Foto: Aleksandar Jovanović

pokušaj da se izvrši uticaj na srbiju

DAČIĆ JUTROS U DNEVNIKU: Očekuju se pritisci u Berlinu da Beograd i Priština nastave dijalog, dvostruki suverenitet za Srbiju neprihvatljiv

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se očekuje da će na predstojećem sastanku u Berlinu verovatno biti izvršen dodatni pritisak na Beograd i Prištinu da nastave dijalog.

On je za RTS rekao da je za to potrebno da Priština ukine takse. "Na Srbiju se vrše dodatni pritisci kako bi se Priština odobrovoljila da ukine takse", rekao je Dačić.

"Dvostruki suverenitet neprihvatljiv"

Dačić je izjavio i da se nagađa, ali da nije zvanično predložen dvostruki suverenitet kao rešenje kosovskog problema i da je ta ideja za Srbiju neprihvatljiva.

On je pojasnio da dvostruki suverenitet znači da će na severu Kosova posle desetak godina moći da se održi referendum. "To rešenje podrzumeva da Srbija prizna Kosovo, da taj deo (sever Kosova) bude pod dejstvom dvostrukog suvereniteta, a da se nekada održi referendum. Po Srbiji, to je jedna ideja koja je neprihvatljiva", kazao je Dačić.

On je rekao da to rešenje niko nije zvanično izdao i dodao da ono ne postoji nigde na svetu i da ne vidi zašto bi Srbija to prihvatila. On je kazao da je samit u Berlinu 29. aprila na kome će biti nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i predstavnici Beograda i Prištine, sazvan na ogromno iznenadjenje Brisela.

"Mnoge zemlje su nezadovoljne što se održava, kao što su Austrija i Italija. Igraju se geopolitičke igre ne samo sa Ruisjom i Kinom, već unutar zemalja Zapada", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne očekuje se da će se na tom sastanku izaći sa predlogom rešenja problema Kosova, ali se očekuje da se izvrši pritisak da se nastavi dijalog Beograda i Prištne.

"Sa naše strane je jasno, potrebno je da se ukinu takse, verovatno će biti pritisak da da se nastavi i bez toga, da se od Srbije traže neki dodatni ustupci", ocenio je on. Dačić je kazao i da će u prvom delu sastanka u Berlinu biti rasprava o regionalnim pitanjima, a u drugom o dijalogu Beograda i Prištine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track