ČETVORICA DŽIHADISTA UHAPŠENA ČIM JE AVION SLETEO: Priština smestila 32 žene i 74 dece albanskih džihadista vraćenih iz Sirije u vojnu bazu!
Foto: AP/

Povratak islamskih boraca

ČETVORICA DŽIHADISTA UHAPŠENA ČIM JE AVION SLETEO: Priština smestila 32 žene i 74 dece albanskih džihadista vraćenih iz Sirije u vojnu bazu!

Politika -

Četvorica džihadista koji su se borili na strani Islamske države, koji su u subotu ujutru vraćeni iz Sirije na Kosovo, zajedno sa 32 žene i 74 dece, odmah su uhapšeni.

Osnovi sud u Prištini naložio je danas pritvor do 30 dana za, kako se navodi, njihova imena su Agon Misini, Arjan Krujezi, Redže Tafaj i Visar Čukovci.

Njihov pritvor zatražilo je Specijalno tužilaštvo, prenosi Gazeta ekspres.

Portal prenosi da se, po mišljenju bezbednosnih organa, radi o osobama visokog rizika.

- Među vraćenim osobama su i četvorica boraca, koja su odmah uhapšena, kao i 32 žene i 74 dece, uključujući i desetak njih bez pratnje roditelja - preneli su prištinski mediji na albanskom jeziku, koji su tome dodali i saopštenje Ambasade SAD, koja je pohvalila Prištinu za vraćanje svojih 110 ljudi iz Sirije.

Podsetimo, desetine žena i dece, članova porodica kosovsko-metohijskih džihadista koji su ratovali u Siriji, avionom su vraćeni na Kosovo i Metohiju u subotu, a cela operacija sprovedena je uz velike bezbednosne mere.

Posle nekoliko sati na aerodromu, dva autobusa sa ženama i decom usmerena su u vojnu bazu blizu Prištine pod velikim bezbednosnim merama.

foto: Gazeta Express

Izvor "Novosti", upoznat sa dešavanjima na KiM, podseća na to da su pre nekoliko godina inostrani mediji izveštavali o postojanju kampova za obuku islamskih terorista u brdima iznad Kačanika. Navodi i da su džihadisti svojevremeno planirali da izvedu niz rušilačkih akcija na KiM.

Recimo, miniranje jezera u prištinskom naselju Grmija, potom jezera Badovac kod Gračanice iz kojeg se vodom snabdevaju sve srpske sredine u centralnom Kosovu, kao i deo Prištine. Vozilo sa džihadistima i oružjem zaustavljeno je baš ispred manastira Visoki Dečani.

- Srećom da su sve te akcije predupređene i sprečene na vreme. A sve to zahvaljujući dojavama stranih obaveštajnih službi, koje su na KiM vrlo aktivne - zaključuje izvor.

On opominje da pojedine verske vođe, odnosno imami i hodže, tokom verskih obreda vrbuju mlade Albace za odlazak u džihad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track