HARADINAJ NE ODUSTAJE OD SULUDIH ZAHTEVA: Priznanje, ratna odšteta, pa ukidanje taksi
Foto: AP/Visar Kryeziu

pred sastanak u berlinu

HARADINAJ NE ODUSTAJE OD SULUDIH ZAHTEVA: Priznanje, ratna odšteta, pa ukidanje taksi

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, najavio je da će "Kosovo tražiti ratnu odštetu od Srbije", mada ne misli da će to pitanje moći da se reši na predstojećem samitu u Berlinu.

"To je bitno pitanje koje moramo rešiti, to je bitno za žrtve pa i za pravdu. Ali, ne mislim da će se sve to u Berlinu rešiti", rekao je Haradinaj za RTK 2 i dodao da će njihova delegacija "izneti neke stavove, neki doprinos", ali da ne očekuje da će biti "nekog uspeha".

Haradinaj tvrdi i da ima usaglašene stavove sa Hašimom Tačijem, ali i da "nema promena" njegove pozicije o priznanju Kosova u postojećim granicama.

Na konstataciju da se, pored razgraničenja i razmene teritorije, kao rešenje pominje novi termin "dvostruki suverenitet", i na pitanje šta je kompromis za vladu u Prištini, Haradinaj kaže da prištinska delegacija u Berlin ne ide sa "starim pričama, razgraničenje, ili razmene teritorije".

"To su priče iz prošlog veka. U Berlin idemo više s tim kako rešiti poslednje pitanje između Kosova i Srbije. Priznanje se neće desiti sa nekom novom idejom, formulom", tvrdi Haradinaj, koji smatra i da se "priznanje mora dogoditi".

U suprotnom, kako je zapretio, "Srbija će totalno biti blokirana prema EU, neće moći napred, i u isto vreme će izgubiti ulogu u regionu".

"Za Srbiju i srpski narod što pre priznaju Kosovo dobiće novu situaciju, novu ulogu u regionu", smatra Haradinaj.

On je ponovio i da će "dok je situacija ovakva" takse ostati, ali i da se "to može rešiti kroz priznanje".

Prema njegovim rečima, Srbija bi priznanjem Kosova nešto politički izgubila, ali bi dobila tržište i time veći uticaj u regionu "kao ekonomska sila".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja