ĐUKANOVIĆ I PLENKOVIĆ POSLE SAMITA U BERLINU: Sudbonosan trenutak za srpsko-albanske odnose, Beograd i Priština udaljeni
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ, EPA/FILIP SINGER

ĐUKANOVIĆ I PLENKOVIĆ POSLE SAMITA U BERLINU: Sudbonosan trenutak za srpsko-albanske odnose, Beograd i Priština udaljeni

Politika -

BERLIN - Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da su razgovori u Berlinu pomogli da se otvori put za prevazilaženje blokade u dijalogu Beograda i Prištine i da je ovo sudbonosan trenutak da se prevaziđe, kako je naveo, prastari problem komplikovanih srpsko-albanskih odnosa.

Đukanović je sinoć, posle sastanka o Zapadnom Balkanu, rekao da je dogovoreno da dijalog i dalje bude pod pokroviteljstvom Evropske unije, te da se sad neposredno uključe i Francuska i Nemačka.

"Na taj način bi se obezbedio dovoljno dobar kvalitet i intenzitet tog dijaloga i pokazalo, u narednih nekoliko meseci, da li imamo potencijal da u ovoj generaciji to pitanje rešimo", kazao je Đukanović, prenosi portal CdM.

Đukanović je dodao da je na samitu podsetio da je stav Crne Gore da je stabilnost jednako integracija na Zapadnom Balkanu.

"A stabilnost je kategorija za koju nismo zainteresovani samo mi na Zapadnom Balkanu, jer je reč, zapravo, o stabilnosti Evrope", istakao je Đukanović.

On je naveo da je važno da se ostvare standardi, ali istovremeno i da EU mora da otkloni neke nesaglasnosti u stavovima u odnosu na region Zapadnog Balkana.

"Da ukaže na jasnu i doglednu evropsku perspektivu, kako bi pospešili sva balkanska društva i posebno balkanske vlade da nastave predano sa realizacijom reformi koje, zapravo, vode ka ispunjavaju tih standarda", rekao je Đukanović.

"Sastanak je sam po sebi bio dragocen, jer je označio fazu u kojoj će dve ključne zemlje, Nemačka i Francuska dati značajniji pečat daljem putu integracije zemalja Zapadnog Balkana. Bila je to prilika da iz ugla naših država, svi koji smo učestvovali, ukažemo na važnost tog procesa," naveo je Đukanović, prenosi RTCG.

Plenković:Beograd i Priština prilično udaljeni u stavovima

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da su ključne poruke belrinskog sastanka, održanog na inicijativu nemačke kancelarke i francuskog predsednika, Angele Merkel i Emanuela Makrona, bile usmerene ka pokušaju deblokiranja zstoja u dijalogu Beogradai Prištine, čiji su stavovi, kako je naveo, prilično udaljeni.

"Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih taksi, niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju", kazao je Plenković, prenosi Hina.

Napominjući da je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi početkom jula, Plenković je rekao da će "napor Nemačke, Francuske a i šire evropske diplomatije verovatno zahtevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala".

On je dodao da je u Berlinu istakao i koje su ambicije Hrvatske za sledeću godinu kada će u prvih šest meseci ta zemlja predsedavati EU.

"Pokušaćemo da kombinujemo političke teme koje su otvorene između država jugoistočne Evrope kao i institucionalni deo približavanja EU", naveo je Plenković.

Sastanak u Berlinu održan je na zajedničku inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja