Najnovije vesti

MERKELOVA I MAKRON NUDILI SE U BERLINU: Hoće lično da učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine!
Foto: Kurir

o ovome se razgovaralo uz neformalno ćaskanje

MERKELOVA I MAKRON NUDILI SE U BERLINU: Hoće lično da učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine!

Politika

BEOGRAD - Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron ponudili su na nedavnom sastanku u Berlinu da se lično i direktno uključe u dijalog Beograda i Prištine, ako Kosovo pristane privremeno da suspenduje takse na robu iz Srbije.

 

Najmoćniji evropski dvojac je, kaže sagovornik Blica upućen u dešavanja, u neformalnom delu susreta regionalnih lidera održanom 29. aprila u Berlinu poveo priču o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
 

 

"Spominjala se i mogućnost da se takse koje su uvedene na srpsku robu suspenduju na šest ili četiri meseca, a Merkelova i Makron nudili su da u tom slučaju lično uđu u dijalog između Beograda i Prištine. Kao što se može videti iz daljeg razvoja dogovora, ponuda nije prihvaćena", dodao je, međutim, izvor iz diplomatskih krugova.

 

 

Postavlja se pitanje kako bi ulazak ove dve strane uticao na položaj Srbije u dijalogu, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić je oprezan u oceni.

"Moj stav je da u razgovore može da se uključi svako ko ima načina da utiče na to da Priština povuče takse, što bi onda dovelo do pokretanja dijaloga", kaže Dačić za list.

 

 

Uskoro će proći i šest meseci od kako je Priština uvela takse na robu iz Srbije, a ministarka za EU Jadranka JokSimović kaže da bi Merkelova i Makron kapacitet uskoro morali da pokažu na prvom testu - da ubede Prištinu da povuče jednostrane tarife koje su onemogućile dijalog.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Blic)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...