Najnovije vesti

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: EU a posebno neke države članice da obrate pažnju na zloupotrebu pojma genocid
Foto: Filip Plavčić

da se osude ovakve ideje

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: EU a posebno neke države članice da obrate pažnju na zloupotrebu pojma genocid

Politika

BUDVA- Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da bi Evropska unija i posebno neke države članice trebalo više da obrate pažnju na zloupotrebu pojma - genocid.

Skupština takozvanog Kosova usvojila je danas Nacrt rezolucije o "osudi genocida, zločina protiv čovecnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu", a Joksimović ističe da su takve inicijative u suprotnosti sa konceptom regionalne saradnje i poboljšanja i normalizacije odnosa.

"Očekujem da oni osude ovakve inicijative i ideje, jer 'svako malo' potezanje kategorije genocida je nešto što bi trebalo da izazove zabrinutost i kod Evropske unije i kod pojedinih zemalja", rekla je Joksimović.

Joksimović podseća da Priština već mesecima i godinama unazad pokazuje potpuno nepostojanje političke volje za konstruktivnim odnosom, ali i za nalaženje kompromisnog rešenja i normalizacije.

"Ali očekujem da EU obrati više pažnje na ovakve inicijative, retoriku i olako posezanje za vrlo ozbiljnim terminima. Ne bih volala da takva retorika uđe u dnevnu upotrebu. To onda, ne samo da vodi unazad, već se produbljuju problemi i već ionako loši odnosi", ocenila je Joksimović.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...