pogledajte atmosferu NA SVEČANOSTI POVODOM PROSLAVE DANA EVROPE

SEM DŽENTLMEN! FABRICI SA SUPRUGOM REBEKOM DOČEKIVAO ZVANICE, LJUBIO RUKE DAMAMA: A evo šta je sve rekao na srpskom! Pogledajte snimak sa prijema u centru Beograda (VIDEO)

Politika -

Šef EU u Beogradu je istakao da su nada i mladost dve jako bitne reči u rečniku EU, a govor je završio obrativši se na srpskom: "Živela Evropa, živela Srbija"

BEOGRAD - Evropska unija prepoznala je evropsku perspektivu zapadnog Balkana, a naročito Srbije, izjavio je sinoć šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ističući da je Srbija izabrana da postane deo evropske porodice, te da će EU pomoći na tom putu.

1 / 6 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Srbija nije sama, mi smo tu da pomognemo... Razumemo da je proces težak i bolan, ali kao što su to dokazali osnivači EU, moguće je. Promene su uvek teške, ali moguće, rekao je Fabrici obraćajući se na prijemu povodom obleležavanja Dana Evrope.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Poručio je da Dan Evrope predstavlja priliku da se istakne važnost mira i trajnog pomirenja. Fabrici je podsetio na Šumanovu dekaraciju, koju je 9. maja 1950. godine pročitao tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Šuman, kojom je predložena saradnja Nemačke i Francuske na polju proizvodnje čelika i uglja.

Šumanovu deklaraciju nazvao je jednostavnim, ali revolucionarnim konceptom, koji je Evropu nakon dva svetska rata pretvorio u ujedinjen i siguran kontinent.

- Teških smo dana imali dokazujući da se EU neće nestati nakon kriza... Ovo je dan da proslavimo život... Svet u kojem živimo se menja, izazovi se pojavljuju i EU bi trebalo da oblikuje sopstvenu budućnost, rekao je Fabrici.

On je istakao da su nada i mladost dve jako bitne reči u rečniku EU, a govor je završio obrativši se na srpskom: "Živela Evropa, živela Srbija".

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prijemu u Kombank dvorani prisustvovali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Branko Ružić, Zoran Đorđević i Goran Trivan, predstavnici Vojske Srbije, verskih zajednica, diplomatskog kora, između ostalih ambasadori SAD Kajl Skot i Velike Britanije Denis Kif, kao i predstavnici javnog života.

U okviru prijema, premijerka Srbije zajedno sa Fabricijem obišla je i izložbu koja ilustruje primere pomoci EU u Srbiji, kao i izložbu kreativnih i inovativnih radova 12 srednjoškolaca nagrađenih u okviru konkursa Dnevnik Evrope.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nakon prijema, održan je koncert dečjeg hora ''Muzika nade'' u pratnji muzičara Momčila Bajagića Bajage, Vasila Hadžimanova i drugih.

"Muzika nade" je projekat koji proteklih šest godina u Srbiji s uspehom sprovodi Music Art Project uz finansijsku pomoć EU, sa ciljem da muziku približi svakom detetu.

Do sada je u projektu učestvovalo 650 dece - učenika osnovnih i muzičkih škola kao i dece koja su se projektu pridružila preko centara za socijalnu pomoć - i više od 30 profesora koji su radili sa njima.

Deveti maj obeležava se i kao Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i kao Dan Evrope, odnosno rođendan Evropske unije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track