PLJAČKAŠI VEKA! Hrvati Srbiji nudili MILIJARDU EVRA od para sa Kipra: Naše vlasti odbile basnoslovan novac, POLITIČARI PODELILI PARE! Velja Ilić ih raskrinkao!
Foto: Profimedia, Marina Lopičić

Nebuloza!

PLJAČKAŠI VEKA! Hrvati Srbiji nudili MILIJARDU EVRA od para sa Kipra: Naše vlasti odbile basnoslovan novac, POLITIČARI PODELILI PARE! Velja Ilić ih raskrinkao!

Politika -

Lično sam video dokument koji su naši službenici poslali Hrvatskoj, lepo se zahvalili i odbili novac iz Zagrebačke banke. Bukvalno su rekli da neće da se mešaju s kiparskim parama, tvrdi Velimir Ilić

U pranju "kiparskih para" - aferi teškoj najmanje 3,5 milijardi dinara koje je režim Slobodana Miloševića izneo devedesetih iz Srbije, učestvovala je i Hrvatska. Naime, krvavi novac je sa Kipra, između ostalog, prebacivan i u fondove Zagrebačke banke, a posle 2000. Hrvati su nudili istragu i vraćanje čak milijardu evra, ali je Srbija to odbila, tvrdi hrvatski novinar Domagoj Margetić, koji je više od decenije istraživao ovu aferu.

Umešane banke

Ovu priču potvrđuje i Velimir Ilić, koji je u to vreme bio šef komisije koja je istraživala tokove novca iznetog iz Srbije devedesetih.

foto: Marina Lopičić

- Tačno je, lično sam video dokument koji su naši službenici poslali Hrvatskoj, lepo se zahvalili i odbili novac iz Zagrebačke banke. Bukvalno su rekli da neće da se mešaju s kiparskim parama i da je bolje da se ništa ne radi. Šta je bilo s parama? Pa tadašnji političari iz svih republika napravili su dogovor i podelili su pare. Bile su umešane razne banke, od Zagrebačke, Adrija banke, Ljubljanske banke, a narod ništa nije znao - kaže Ilić.

Dopis suda

U to vreme je bivši premijer Zoran Đinđić imao nameru da nađe kiparske pare i vrati ih u državu, ali je, tvrdi Margetić, zbog toga platio glavom. Iako je formirao komisiju, nikada nije ni dočekao izveštaj.

foto: Medija Centar

- Opštinski građanski sud u Zagrebu poveo je postupak za utvrđivanje tog kapitala u Zagrebačkoj banci. Sud je pisao tužilaštvu u Srbiji, ali je stigao dopis da oni nisu zainteresovani za taj novac i da uopšte ne žele da se mešaju u taj postupak, niti su zainteresovani da se utvrde poreklo i pripadnost kiparskih para. Đinđić je ispao naivan jer je mislio da može lako da otkrije celu mrežu. Bio sam kod njega na intervjuu i on mi je rekao: "Naći ćemo te pare, vratićemo ih u budžet." Čudio sam se kako je mislio da je sve to tako lako - kaže za Kurir Margetić.

Silvija Slamnig / Foto:Profimedia/Stock

Branko Dragaš Pare prali Hrvati, Arapi, Kinezi, Rusi

Ekonomista Branko Dragaš, dobar poznavalac ove afere, potvrđuje da su Hrvati prali pare, ali da je bilo i drugih država.

foto: Printscreen

- Jednim delom ima elementa da su Hrvati prali pare preko Zagrebačke banke, ali je to znatno manji iznos. Ogroman deo je išao preko Arapa, Kineza i Rusa. Iako je bio rat, Srbi i Hrvati su sarađivali kad su pare u pitanju. To je princip rata, rat je najbolji biznis i sve zaraćene strane su sarađivale tako da su nastajali ratni profiteri - kaže Dragaš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track