KAKO KAŽE KUM ĐILAS! ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ovaj čovek iz SENKE stvorio je Dveri i Boška!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević, Zorana Jevtić

OTKRIVAMO

KAKO KAŽE KUM ĐILAS! ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ovaj čovek iz SENKE stvorio je Dveri i Boška!

Politika -

Mlađan Đorđević praktično je na zahtev svog bliskog prijatelja i kuma Dragana Đilasa napravio, i finansijski i logistički, nacionalističku stranku Dveri, ekskluzivno otkriva Kurir

Đorđević je, još u vreme kad je bio savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, ostvario kontakt s Dverima. On je dao novac da ovaj pokret iz udruženja građana preraste u ozbiljnu političku stranku, a Bošku Obradoviću, lideru Dveri, pomogao je da se popne prvo u stranačkoj hijararhiji, a onda i u opozicionom Savezu za Srbiju. Sagovornici Kurira kažu da je Đorđević, dok je bio pripadnik vlasti, velikom broju nacionalističkih organizacija nalazio sponzore, ali da je Obradović od starta bio njegov pulen.

Obostrane simpatije

- Đorđević je finansijski pomogao da Dveri od studentskog pokreta postanu politička stranka, stalno im je pronalazio sponzore. Mali krug ljudi je znao za njegov uticaj na pokret, a on je predstavljen kao „pravi srpski nacionalista“ koji hoće da im pomogne jer zastupaju ispravne ideje. Kad je došlo do raskola u Dverima, Đorđević je lobirao da Obradović dođe na čelo stranke - kaže izvor Kurira, nekadašnji član Dveri, i dodaje:

- Obradović je uvek važio za Đorđevićevog pulena, pa nikog nije iznenadilo što je on sada drugi čovek Saveza, odmah posle Đilasa. Đorđevićeva ideja je bila da Đilas ne treba da se svrstava ni mnogo levo ni mnogo desno, ali da uvek uz sebe ima jednog desničara, koji treba da privuče razočarane glasače stranaka sličnog opredeljenja.

foto: Ana Paunković

Rivalstvo s Jeremićem

Iako je možda Vuk Jeremić bio logičnije rešenje, jer je umerenija desnica, izvor Kurira navodi da se od te ideje odmah odustalo.

- Prvo, Đorđević ima veliko poverenje u Obradovića, a i Jeremić nije u najboljim odnosima s Đilasom još iz vremena kad ga je ovaj izbacio iz DS. Drugo, to što su Jeremić i Obradović desnica i dele isto biračko telo dodatno će podgrevati netrpeljivost između njih i omogući Đilasu da uz minimalne napore ostane lider Saveza - dodaje naš izvor.

foto: Privatna arhiva
Miloš Stojković MLAĐAN ĐORĐEVIĆ JE FINANSIJSKI POMAGAO DVERI

Miloš Stojković, teolog zaposlen u manastiru Hilandar, tvrdi da je Mlađan Đorđević finansijski pomagao više patriotskih organizacija, uključujući i Dveri.

- Pomagao ih je i finansijski, nalazio im je sponzore. To je bilo u vreme kad Dveri još nisu bile politička stranka, već udruženje građana. Đorđević je pomagao patriotske organizacije, pravoslavne, koje su se zalagale za porodične vrednosti i zbog toga imam pozitivno mišljenje o njemu - kaže Miloš Stojković.

Kurir /K. Blagović - I. Kljajić Foto: Ana Paunković, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track