ÐILASOV KUM SPREMA HAOS NA SABORU SPC: S Amfilohijem ruši Vučića!
Foto: Kurir

Otkrivamo: Mozak protesta „1 od 5 miliona“ spremio pakleni plan

ÐILASOV KUM SPREMA HAOS NA SABORU SPC: S Amfilohijem ruši Vučića!

Politika -

Podlo: Mlađan Đorđević, Đilasov čovek iz senke, sastao se juče u Ostrogu s Amfilohijem kako bi spremio napad za današnji predsednikov dolazak na sastanak s patrijarhom i vladikama

Mlađan Đorđević, kum Dragana Đilasa i mozak protesta „1 od 5 miliona“, pokušava da ruši predsednika Aleksandra Vučića i dan uoči njegovog dolaska na Sabor Srpske pravoslavne crkve s uticajnim vladikama organizovao je pobunu protiv šefa države, otkriva Kurir!

foto: Kurir, Ana Paunković

Đorđević je na sraman način iskoristio veliki praznik, jučerašnju slavu Svetog Vasilija Ostroškog, i u svetilištu lobirao za pobunu u vrhu Srpske pravoslavne crkve.

Kako saznajemo, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je Đorđevićev ključni čovek u misiji da se današnji dolazak Vučića na Sabor pretvori u haos i prikazivanje navodnog revolta crkve protiv politike predsednika u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja.

Spremali strategiju

Amfilohije i Đorđević, kako Kurir ekskluzivno saznaje, sreli su se juče u manastiru Ostrog i sa određenim krugom vladika i crkvenih velikodostojnika dogovarali se o strategiji za današnji Sabor SPC. Prema našim saznanjima, isplanirali su da prekinu govor predsednika Vučića. Na fotografijama do kojih smo došli vidi se Đorđević u društvu vladike crnogorsko-primorskog Amfilohija i još nekoliko glavešina SPC.

Kum Dragana Đilasa i prvi operativac ubeđuje vladike da napadnu patrijarha i predsednika tokom Sabora SPC.

- Đorđević, pre svega, planira napad na patrijarha Irineja, ali i na vladike. Posle toga namerava da izazove pobunu i spreči govor predsednika Vučića. U svom pohodu Đilasov kum ima podršku pobunjenih vladika, a ovakav sukob može da ima nesagledive posledice - otkriva izvor Kurira.

foto: Kurir

Uticaj na crkvu

Predsednik Vučić juče je najavio da će prisustvovati Saboru, pošto je prethodno patrijarh Irinej za Kurir rekao da mu je želja da predsednik Srbije dođe na Sabor.

Politički analitičar Branko Radun kaže da svakako postoje vladike koje su opoziciono orijentisane.

- S različitih strana dolaze uticaji na crkvu, a među njima su svakako i oni koji dolaze iz sveta politike. Sigurno je da se stav crkve u mnogim pitanjima razlikuje od stava vlasti, bez obzira na to da li vlast predstavlja Vučić ili neko drugi - objašnjava on.

Smenjivao vladike

Kako je Kurir već pisao, Mlađan Đorđević važi za čoveka koji ima odlične kontakte unutar crkve, a njegov uticaj na SPC je toliki da je u nekoliko navrata uspevao da pripremi smene i postavljenja pojedinih vladika. U depešama Vikiliksa Đorđević se pominje kao osoba koja je među prvima znala da će vladika Artemije biti sklonjen.

foto: Zorana Jevtić

Otvoreno Aleksandar Vučić danas sa vrhom SPC

GOVORIĆU O KOSOVU I BUDUĆNOSTI SRBIJE

Predsednik Vučić kazao je da je ponosan što će imati priliku danas da prisustvuje Saboru SPC, na kojem će sa mnogo volje i energije govoriti o KiM, poziciji naše zemlje danas i njenoj budućnosti, kao i o odnosu države prema crkvi. Odgovarajući na pitanje o očekivanjima od Sabora imajući u vidu navode pojedinih medija da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, Vučić je naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da odgovori na neistine:

- Uopšte se neću libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije - kazao je on i dodao:

- Mogu da kažem koliko je vladika sa oduševljenjem podržalo predlog patrijarha da govorim na Saboru, ali se to nije dopalo Đilasovim čaušima, pa to nisu javili medijima.

foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU! DODATAK IMPERIJE PODZEMLJA - MAFIJA: Najopasnije kriminalne organizacije na svetu

U današnjem dodatku IMPERIJE PODZEMLJA - Mafija, otkrivamo sve sve tajne Koza nostre, Komore i Ndrangete, ko su najbrutalniji bosovi i koji su najkrvaviji zločini, čime se danas bave i koliki je njihov uticaj u svetu...

foto: Kurir

Kurir / I. Kljajić - B. Bojić

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track