PREDIZBORNA KAMPANJA POČELA U PONOĆ I TRAJE DO 17. MAJA Predsednik opštine Leposavić: Izbori na severu KiM u ambijentu straha i neizvesnost
Foto: Profimedia

izbori u nedelju

PREDIZBORNA KAMPANJA POČELA U PONOĆ I TRAJE DO 17. MAJA Predsednik opštine Leposavić: Izbori na severu KiM u ambijentu straha i neizvesnost

Politika -

U nedelju, 19. maja, će na severu Kosova i Metohije biti održani vanredni izbori za predsednike četiri opštine, a u narednih pet dana kandidati će imati pravo da održavaju skupove i predstave se biračima.

Na izborima će nastupiti kandidati Srpske liste, Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje iz albanske zajednice. Kandidat Srpske liste za predsednika opštine Leposavić Zoran Todić rekao je za RTS da se izbori organizuju u ambijentu straha i neizvesnosti.

Izbori u četiri opštine na KiM se organizuju vanredno zbog ostavki koje su podneli srpski predstavnici prvenstveno zbog uvodenja taksi, ali Todić navodi da nisu samo takse bile razlog ostavki.

"Mi smo tada tim činom hteli da doprinesemo da se deo međunarodne zajednice i vlasti u Prištini urazume i da na taj nacin izvršimo pritisak da se te takse ukinu", rekao je Todić.

Podsetio je da je nakon taksi došlo i do usvajanja zakona o tranformaciji kosovskih bezbednosnih snaga, zakona o Trepci, ali i najava nove rezolucije o dijalogu sa Beogradom.

"Građani koji žive na severu već duži niz godina žive u neizvesnosti, ali tu smo, spremni smo da se borimo, jer odavde nema nazad", istakao je Todić.

Smatra da što veći broj ljudi bude izašao na izbore biće jasnija poruka vlastima u Prištini i međunarodnoj zajednici šta Srbi koji žive u četiri opštine hoće i šta žele.

"Bez obrzira na sve pritiske i udarce koje trpi srpski narod svih ovih 20 godina na Kosovu i Metohiji mi nismo umorni, to smo pokazali bezbroj puta do sada i po kiši i po snegu boreći se za svoja prava i interese da ostanemo na svojim ognjištima", naglasio je Todić.

Pozvao je sve građane koji imaju pravo glasa da u što većem broju izadu u nedelju na birališta.

"Da na taj način pokažemo da smo složni, da smo jedinstveni, da smo mi predsednici opština tada bili uz svoj narod boreći se za svoja prava i interese srpskog naroda", dodao je Todić.

On je rekao da su ovi izbori prilika da svima pokažu da je srpski napod spreman da se bori za dostojanstvo, za svoja prava, jer "mi nemamo nazad gde, nemamo rezervnu državu, država Srbija je uz svoj narod i mi smo spremni da se borimo i dalje".

Predizborna kampanja je počela u ponoć i trajaće do 17. maja, dva dana pred izbore.

Kandidati Srpske liste su još Srdan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Goran Rakić u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Iz centralne izborne komisije saopštavaju da su odredili 670 članova biračkih odbora, da će izbori biti organizovani na 87 biračkih mesta. Pravo glasa na izborima u četiri opštine imaće blizu 60.000 ljudi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track