MARTINOVIĆ DELU OPOZICIJE: Gde ste sad u Skupštini za Tijanin zakon? Licemerni ste i brinete samo za sebe!
Foto: Zorana Jevtić

"sad velikih poštovalaca ljudskih prava nema u parlamentu"

MARTINOVIĆ DELU OPOZICIJE: Gde ste sad u Skupštini za Tijanin zakon? Licemerni ste i brinete samo za sebe!

Politika -

Tim dugo očekivanim zakonom uvodi se kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, trudnica i nemoćnih lica

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović optužio je danas deo opozicije da su licemeri što je, kako je istakao, najbolje pokazao Tijanin zakon koji su najpre podržavali, a sad im odjednom nije u skladu sa evropskom praksom.

Martinović je rekao da će poslanici SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS podržati Tijanin zakon, kojim se uvodi kazna doživotnog zatvora za ubice i silovatelje dece, trudnica i nemoćnih lica.

- To je naša ljudska i moralna obaveza, rekao je Martinović novinarima u Skupštini i primetio da u sali nema onih koji su više od godinu dana kritikovali vlast da nemaju "ljudskog i političkog sluha" za usvajanje tog zakona i za stavljanje na dnevni red inicijative Igora Jurića.

Tada, kako kaže, "nema ko nije napadao vlast", od političkih stranaka do nevladinih organizacija, pa su čak i govorili da Aleksandar Vučić vodi kampanju preko tabloida protiv Igora Jurića, a sad "velikih poštovalaca ljudskih prava" nema u parlamentu.

On je podsetio da je aktuelna vlast usvojila i Zojin zakon, Aleksin zakon i da je učinila sve da država stane u zaštitu dece, trudnica, nemoćnih lica...

- Sada ih nema u klupama i odjedanput im taj zakon ne valja i nije u skladu sa evropskim standardima, a bio je kad su oni tražili da se zakon donese, primetio je Martinović i dodao da je to najbolji primer licemerja i neljudskosti.

Kako je rekao, baš njih briga i za bebu koja je nastradala u helikopteru, za Tijanu Jurić, jer, samo su oni važni i bitni da se politički promovišu.

Komentarišući to što je poslanik DS Radoslav Milojičić rekao da će glasati za zakon, Martinović kaže da razume da Milojičić nema hrabrosti da dođe u parlament i raspravlja o zakonima.

"Kada za šefa imate najvećeg tajkuna u Srbiji i čoveka koji ne preza da upotrebi fizičku silu, mogu da razumem Milojičića. Strah od Đilasa je ljudski i ja to kao čovek potpuno razumem", naglasio je Martinović.

Na konferenciji je govorio i šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, koji je rekao je da su predstavnici dela opozicije, koji su ranije pozivali na usvajanje tog zakona, neodgovorni i licemerni jer nisu u parlamentu da o njemu raspravljaju i glasaju.

Milićević je rekao da vladajuća većina više puta do sada jasno pokazala da u parlamentu nije zbog rejtinga i popularnosti naših stranaka, već zbog građana Srbije.

On je naveo da se danas nema vaznije teme od zaštite života svakog deteta u Srbiji, a da deo opozicije koji bojkotuje rad parlamenta kaže da ne želi da učestvuje u raspravama jer se govori o nevažnim zakonskim predlozima.

"Da li je blokada saobraćajnca, Predsedništva, vređanje i pretnja, rušenje znakova na gradilištima, važnije teme od onih o kojima danas govorimo. Ovde nema politike i politikanstva, marketinga, mi ovde govorimo o životu, a oni to nikada neće razumeti", rekao je Milićević i upitao da li je opozicija zapravo opozicija svojim građanima.

"Oni nemaju ideju ni konkretan predlog, ali pokušavaju da izigravaju opoziciju da bi nekako preživeli naredni izborni ciklus, što je teško", rekao je Milićević.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski rekao je da bi njegova stranka, da je moguće, razmatrala i uvođenje smrtne kazne za najteža kriivčna dela.

Ocenio je da deo opozicije zapravo brine kompletna izmena Krivičnog zakonika, ali i naglasio da zakoni koji su u proceduri nemaju veze sa politikom već sa boljom budućnosti.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track