Najnovije vesti

DAČIĆ NA MADAGASKARU: Mi iz vremena Tita imamo izuzetnu saradnju sa tom ostrvskom zemljom (FOTO)
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

potpisan Memorandum o saradnji dveju zemalja

DAČIĆ NA MADAGASKARU: Mi iz vremena Tita imamo izuzetnu saradnju sa tom ostrvskom zemljom (FOTO)

Politika

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u zvaničnoj poseti Madagaskaru, gde je danas u Antananarivu razgovarao sa visokim zvaničnicima te zemlje.

Ministar Dačić imao je odvojene susrete sa ministrom ekonomije, finansija Randrijamandrato Rišarom, ministarkom industrije, turizma i zanatstva Rakotamalalom Lantoso, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Frank Mišelom Naina Andrijancitohainom.

foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar Dačić je sa sagovornicima razmotrio stanje bilateralnih odnosa Srbije i Madakaskara, kao i modalitete unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova, dva ministra su potpisali Memorandum o saradnji ministarstva spoljnih poslova Srbije i Madagaskara.

"Poseta Madagaskaru je u cilju unapređenja naših odnosa i razvoja bilateralne saradnje. Srbija je naslednica Jugoslavije i mi iz tog vremena, iz vremena predsednika Tita, koji je bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih zemlja, imamo izuzetnu saradnju sa Madagaskarom", rekao je Dačić posle sastanka.

foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

On je naglasio da Srbija pokušava da obnovi saradnju sa brojnim prijateljskim zemljama Afrike i da je ovo njegova druga poseta Madagaskaru, da je bio pre tri godine i da je tada dogovoreno unapređenje saradnje dve zemlje.

"Formiraćemo Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju. Očekujemo da se razmene i posete naših biznismena. U oblasti obrazovanja Srbija će ponuditi stipendije za studente sa Madagaskara. Takođe, Srbija će pomoći Madagaskaru i u oblastima medicine i farmacije, budući da imamo izuzetno uspešne institute koje se bave proizvodnjom vakcina", naveo je ministar.

Dačić je rekao da očekuje uzvratnu posetu svog kolege Srbiji, ali i na jesen posetu novog predsednika.

"Srbija je iskreni prijatelj Madagaskara i sa tom politikom ćemo nastaviti", zaključio je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...