DANICA MARINKOVIĆ O PRIJAVI PROTIV VOKERA: Svedočiću protiv tog prevaranta
Foto: Reuters

Direktno

DANICA MARINKOVIĆ O PRIJAVI PROTIV VOKERA: Svedočiću protiv tog prevaranta

Politika -

Sindikat zaposlenih policije podneo krivičnu prijavu protiv čoveka zbog kojeg je Srbija bombardovana 1999. Sudija koja je istražila "slučaj Račak" kaže da bi rado iznela dokaze o njegovim lažima

Bivši šef verifikacione misije OEBS na KiM Vilijam Voker, zbog čijeg izveštaja je počelo NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999, mogao bi da se nađe na sudu! Protiv njega je Sindikat zaposlenih policije (SZP) podneo krivičnu prijavu jer je, navode, sačinio lažni izveštaj o obdukciji Albanaca stradalih u selu Račak na Kosovu koji je poslužio kao povod za NATO agresiju.

Sudija u penziji Danica Marinković, koja je rukovodila celokupnom istragom u Račku i utvrdila Vokerovu prevaru, kaže za Kurir da bi rado bila svedok u ovom suđenju.

foto: Dragan Kadić

Nije zastarelo - Godinama sam pričala da treba da se preduzmu pravni koraci, ali nikada nije kasno, jer to ne zastareva iako je prošlo 20 godina. Voker je napravio prevaru i prikazao je lažni izveštaj s činjenicama koje nisu bile na terenu. Apsolutno podržavam da se inicira taj postupak, samo treba proveriti koliko je u našoj nadležnosti - kaže Marinkovićeva. Da nije bilo Vokerovog izveštaja, dodaje ona, možda bi se izbeglo i bombardovanje. - Da su sačekali moj izveštaj i da se utvrdi da nije bilo masakra, moglo je da se izbegne bombardovanje zato što je "slučaj Račak" bio prevara. Voker nije bio ni ovlašćen da radi uviđaj, imam sve dokaze, nalaze veštaka sudske medicine, izveštaje obdukcije i sve to bi na sudu moglo da dokaže da je izveštaj lažiran - kaže Marinkovićeva.

foto: Privatna arhiva

Povreda ustava Dejan Đukić, predsednik SZP, juče je poslao krivičnu prijavu nadležnom tužiocu uz navode da je Voker učinio teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije: - Sačinjavanjem lažnog izveštaja direktno je doprineo da za posledicu dođe do smrti više osoba, izazvao je opasnost za život ljudi koja je praćena teškim nasiljima, velikim razaranjima, što je dovelo do ugrožavanja bezbednosti ekonomske i vojne snage SRJ - navodi Đukić.

Ko je Vilijam Voker - američki diplomata i špijun CIA - bio šef verifikacione misije OEBS na KiM - poznat po antisrpskim stavovima - zajedno sa Medlin Olbrajt, Džejmsom Rubinom i Ričardom Holbrukom radio na finansiranju i obuci albanskih terorista - Helena Ranti, međunarodni patolog koji je radio na "slučaju Račak", optužila ga da je vršio pritisak na nju da dodatno satanizuju Srbe iako nije bilo osnova

Kurir.rs/Silvija Slamnig

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track