ODALOVIĆ: Saopštenje Kvinte o izborima na Kosovu i Metohiji pokušaj da se zamagli suština
Foto: Beta/Miloš Miškov

reagovanje

ODALOVIĆ: Saopštenje Kvinte o izborima na Kosovu i Metohiji pokušaj da se zamagli suština

Politika -

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović oceno je danas da je saopštenje ambasada Kvinte u Prištini o izborima na severu Kosova pokušaj da se zamagli suština stvari, a ona je da su Srbi poslali poruku jedinstva.

"To je pokušaj da se zamagli suština. Srbi koji su izašli na izbore u znatno većem broju nego na prošlim, poslali su poruku jedinstva i poruku da veruju Srpskoj listi, veruju Srbiji", rekao je Odalović za RTS.

foto: Beta/Miloš Miškov

Kako je dodao, ovo je neprimerena poruka koja se ne uklapa ni u šta, ni u sam izborni proces koji je protekao bez ikakvih problema.

"Izborni proces ne vodi Republika Srbija, ne vode ni lokalne sredine, ni Srbi, nego vodi njihova Centralna izborna komisija, Niko nije pronašao nikakav prigovor, ođednom se neka Kvinta pojavljuje da bi zamaglila suštinu", naveo je Odalović.

Izbore su pratili predstavnici ambasada, nevladinih organizacija kao i drugi posmatrači.

"Niko od njih nije pronašao ni zarez, a ne nešto ozbiljnije da bi prigovorio. Ođednom se Kvinta, izmišljena pre više od 20 godina pojavljuje da bi zamaglila suštinu", rekao je Odalović.

On smatra i da Priština mora da shvati i izvuče pouke iz ovoga izbornog procesa da srpska zajednica ima svoj kurs, cilj i politiku.

"Ovim je poslata još jedna poruka da pokušaj da se razbije jedinstvo srpske zajednice nije uspeo. Srpska zajednica se oduprla najopasnijem izazovu jer premnogo su sponzori kosovske nezavisnosti i prištinski političari gradili svoju politiku na nejedinstvu Srba. To im je bo strateški cilj", rekao je Odalović.

Povodom najave sednice parlamenta na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić govoriti o Kosovu i Metohiji, on je rekao da bi njoj trebalo da prisustvuje i opozicija, "Srbija je uvek slala poruku mira, da hoće dijalog, da se vrati za pregovarački sto, ali Srbija je otvorila i unutrašnji dijalog, Srbija je prvi put o Kosovu razgovarala sama sa sobom i izuzetno mnogo aktera se izjašnjavalo.

Ovo je mesto gde i sa poslanicima treba o tome ragovarati", rekao je on.

Poslanici, takođe treba da znaju šta se dešava, koji su izazovi i problemi, i šta još može da se očekuje u ovako, kako kaže, vrlo agresivnom nastupu Prištine ali i pojedinaca koji je podržavaju.

Odalović smatra da u radu parlamenta treba da učestvuju svi poslanici jer je to njihovo radno mesto i jer je to odgovorno prema bračima koji su ih birali i gde treba da iznesu svoje stavove.

"Poslednjih nekoliko desetina godina, u svim odlučujućim važnim trenucima parlament je bio mesto gde su se ozbljne teme otvarale. Mi smo 2013. izašli s dokumentom koji je bio tok svih dijaloga, u svim fazama. Ne treba bežati od toga, to je dobra stvar", zaključio je Odalović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track