VUČIĆ PORUČIO IZ SKUPŠTINE SRBIJE: Više nikad neće biti novog pogroma Srba na KiM
Foto: Ana Paunković

poslanici mu aplaudirali

VUČIĆ PORUČIO IZ SKUPŠTINE SRBIJE: Više nikad neće biti novog pogroma Srba na KiM

Politika -

Više nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je nakon toga dobio veliki aplauz.

"Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno kažem - ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način", rekao je Vučić Pogroma kao iz 2004. više neće biti, poručio je Vučić.

Predsednik Srbje Aleksandar Vučić naveo je danas, među istorijskim činjenicama koje su doprinele katastrofičnom stanju za opstanak na KiM , i 500 godina koliko smo proveli pod Turcima, kao i to što smo istovremeno doživeli tragične gubitke u ratovima - od balkanskih ratova, preko Prvog i Drugog svetskog rata, i ratova 90-ih godina, do NATO agresije.

foto: Ana Paunković

"Sve su to bili ogromni udarci demografskoj vitalnosti zemlje od kojih se nikada nismo oporavili", kazao je Vučić.

Napomenuo je da od 1945. godine, osim zabrane povratka Srbima i Crnogorcima na Kosovo imali smo i povećanje ustavnih nadležnosti za Albance.

Od 90-ih godine posle decenija ćutanja na progon Srba sa KiM, želeći nacionalnu obnovu, očekivali smo da imamo bolje rezulate, ne ulazeći u suštinu problema sa Albancima, brojeve, ono što je "dete moglo da sabere", a mi se pravili da to ne možemo.

foto: Ana Paunković

Bila je velika greška i to što potcenjivali moć moć međunarodne zajednice "Ali, opet, šta god da možemo da im kažemo, trebalo je da bolje računamo, ne zbog njih, već zbog sebe, a ne da vrednost BDP svedemo na 50 odsto od onog što je bilo 91. godine", ukazao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track