BRNABIĆEVA O ODNOSU EU PREMA PRIŠTINI: To nije Unija u koju verujem, pokazali ste da imate DVOSTRUKE STANDARDE
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

kritike

BRNABIĆEVA O ODNOSU EU PREMA PRIŠTINI: To nije Unija u koju verujem, pokazali ste da imate DVOSTRUKE STANDARDE

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ukupno gledano pozitivan, ali da ima nekoliko stvari koje su nejasne, a posebno je kritikovala što EU primenjuje dvostruke aršine po pitanju Kosova.

Brnabićeva je, na konferenciji za novinare pošto joj je šef Delegacije EU Sem Fabrici predao izveštaj o napretku, koji je u Briselu danas predstavio evropski komesar Johanes Han, rekla da ima nekoliko stvari u tom dokumentu koje su nejasne, nemaju logiku i "ulaze u domen zabave".

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Rekla je da nije uspela da uđe detaljno u preporuke, i dodala da su nam ocene važne, ali da su prepopruke još bitnije.

"Nastavićemo da implementiramo preporuke Evropske komisije, i nastavićemo da obraćamo pažnju na suštinu, ne formu", poručila je Brnabićeva.

Ona je rekla da je zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji, i stalnim i sve češćim incidentima.

"Zabrinuta sam nedostatkom konkretne reakcije EU na sve što se dešava. Pre svega danas je 2.226 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma i obaveze formiranja Zajednice srpskih opština. Brisel je garant Sporazuma, i EU je garantovala njegovu primenu", objasnila je Brnabićeva.

Prenela je da u izveštaju o napretku stoji da Priština "tek treba da se angažuje oko uspostavljanja ZSO" i podvukla da to pokazuje dvostruke standarde.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Zabrinuta sam i zbog nedostatka reakcije na incidente kakvi su bili juče i svakako na to da Priština od 6. novembra ne samo da krši CEFTA sporazum, već jasno krši i S SP. Brisel ima mehanizme da pokrene postupak zbog kršenja SSP. Ali osim verbalnih osuda nisu pokrenuli te mehanizme", podvukla je ona.

Brnabićeva je kazala da to nije EU u koju ona veruje.

"Ako je EU za vladavinu prava i ako toliko instsira na tome, neka institiraju na vladavini prava kada su oni u pitanju, neka garantuju primenu Briselskog sporazuma i ZSO, neka poštuju sporazum o SSP. U tom sporazumu ima mehanizhama šta se dešava kada neko krši", podvukla je i istakla da Srbija nastavlja svoj evropski put.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track