Najnovije vesti

BRNABIĆEVA SA PELEGRINIJEM:  Nemamo mnogo prijatelja i partnera poput Slovačke (FOTO)
Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

važne teme na sastanku

BRNABIĆEVA SA PELEGRINIJEM: Nemamo mnogo prijatelja i partnera poput Slovačke (FOTO)

Politika
13:46h

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Beogradu sa slovačkim premijerom Peterom Pelegrinijem, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu sa desetočlanom delegacijom u kojoj je i ministar ekonomije Peter Žiga.

foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Srbija i Slovačka imaju veoma dobre, partnerske i prijateljske veze, kao i sve bolje ekonomske odnose, a danas je zatvoreno jedino otvoreno pitanje potpisivanjem Sporazuma o regulisanju duga Srbije prema Slovačkoj Republici, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je, posle sastanka sa slovenačkim kolegom Petrom Pelegrinijem, zahvalila Slovačkoj na kontinuiranoj podršci Srbiji na evropskom putu i podvukla da je Slovačka jedna od zemalja EU koja svaki put glasa da se otvori najveći broj poglavla za čije je otvaranje Srbija spremna i zagovara agendu proširenja Unije.

foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Takođe je zahvalila i na principijelnom stavu Slovačke da ne prizna jednostrano progašenu nezavisnost Kosova, odnosno stavu podrške punom sverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na tome što uvek glasa uz Srbiju kada je u pitanje članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, poput Uneska ili Interpola.

Srpska premijerka podsetila je da se tokom njene posete Bratislavi prošle godine razgovaralo o sporazumu o izmirenju duga, koji je danas i potpisan.

To, istakla je, pokazuje da Vlada Srbije vraća svoje dugove koji su napravljeni pre 25 i više godina i da je Srbija odgovoran i pouzdan partner Slovačkoj, koja će uvek moći da računa na nju.

Ana Brnabić zahvalila je Slovačkoj i na saradnji u kontroli granica, te navela da je 142 policijskih službenika slovačkog MUP-a na srpsko- bugarskoj granici.

Ona je istakla da je dalji fokus na dodatnom unapređenju ekonomske saradnje, budući da je iz godine u godinu trgovinska razmena između dve zemlje sve bolja.

Iznela je podatak da je 2018. godina bio do sada nezabeležen obim trgovniske razmene od oko 566 miliona evra, što je povećanje od gotovo 10 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Premijerka Srbije je dodala i da, ako postoji neko u Evropi ko je jednak zagovornik da treba iskoristiti prilike četvrte industrijske revolucije, obrazovanje, tehnologije, elektronske uprave, onda je to Slovačka i premijer Pelegrini.

"Nemamo mnogo prijatelja i partnera kakva je Slovačka", podvukla je Ana Brnabić.

foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Ona je ukazala i da su nacionalne manjine važna stvar koja povezuje dve zemlje.

Dodala je da joj je Pelegrini, tokom njene posete Bratislavi, zahvalio za brigu Srbije prema slovačkoj nacionalnoj manjini i istakao da ona dobro živi u našoj zemlji i da ima uslove za obrazovanje i razvoj kulture na sopstvenom jeziku.

Ana Brnabić je rekla i da joj je uvek zadovoljstvo kada čuje tako nešto, jer je Srbiji u interesu da nacionalne manjine žive dobro, da ostvaruju svoja prava ovde i da znaju da su oni bogatstvo koje Srbija ima.

Navela je i da je za Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine izdvojeno ove godine oko 80 miliona dinara.

Istovremeno, zahvalila je Pelegriniju što srpska manjina u Slovačkoj uživa veoma dobre uslove za očuvanje jezika, indentiteta i kulturne baštine.

Podsetila je da od 2010. srpska zajednica u Slovačkoj dobila zvanični status nacionalne manjine, što, kako je rekla, nisu uradile ni neke zemlje članice EU.

"U razgovorima smo postigli neke kokretne dogovore, što pokazuje da se jako dobro razumemo i da ćemo svakao imati još bolje i bliskije odnose", zaključila je premijerka Srbije.

foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije Slobodan Miljević

Planiran je plenarni sastanak dve delegacije u kojima su i ambasadorka Slovačke Dahmar Repčekova i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović.

Teme razgovora biće poboljšanje ekonomske saradnje, podrška evropskom putu Srbije, njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali i otpisivanje dela duga iz vremena bivše Jugoslavije prema Čehoslovačkoj.

Reč je o 24 miliona dolara i otpisu dve trećine tog duga.

On se jutros u Generalnom sekretarijatu Predsedništva Republike sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...