MUSTAFA: Albanija će finansirati rad Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji! Preševo i Bujanovac već  dobili 50.000 evra!
Foto: Aleksadnar Jovanović

Nacionalne manjine

MUSTAFA: Albanija će finansirati rad Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji! Preševo i Bujanovac već dobili 50.000 evra!

Politika -

BUJANOVAC - Vlada Albanije usvojila je predlog ministra inostranih poslova Genta Cakaja da ubuduće preuzme obavezu redovnog finansiranja Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, a koliki će biti taj iznos, biće utvrđeno i na osnovu predloga Saveta, izjavio je danas predsednik tog tela Ragmi Mustafa.

Mustafa je izjavio da Zakon o nacionalnim savetima dozvoljava da se te institucije u Srbiji, osim sredstvima iz republičkog budžeta, finansiraju i na druge načine, putem donacija iz različitih izvora, koje uglavnom dolaze iz matičnih zemalja manjina.

"Ovo je prvi put da je Vlada Albanije donela odluku da će redovno finansirati Nacionalni savet Albanaca u Srbiji. Za sada je samo odluka doneta, a kolika će to biti sredstva utvrdiće se na zajedničkom sastanku predstavnika Vlade i Saveta. To finansiranje će pomoći da Nacionalni savet Albanaca funkcioniše punim kapacitetom", kazao je Mustafa.

"Odlukom o redovnom finansiranju Nacionalnog saveta Albanaca Vlada Albanije je pokazala ozbiljnost u namerama i interesovanju za pomoć Albancima koji žive u Srbiji", dodao je Mustafa.

Vlada Albanije je do sada kao pomoć Albancima koji žive u opštinama Preševo i Bujanovac izdvojila 50.000 evra u vidu jednokratne pomoći, za potrebe otvaranja vanbolničkog porodilišta u Preševu 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track