Generalni sekretar UN sutra stiže na Balkan

Poseta

Generalni sekretar UN sutra stiže na Balkan

Politika -
Ban Ki-mun u Srbiju dolazi 23. jula, a prvo će u Beogradu razgovorati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem, izabranim predsednikom Generalne skupštine Vukom Jeremićem

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun započinje sutra šestodnevnu turneju po Zapadnom Balkanu, tokom kojeće boraviti u svim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, a u Srbiji stiže 23. jula.

Prvi čovek svetske organizacije, prvo putuje u Sloveniju, odakle nastavlja posetu odlaskom u Zagreb i Podgoricu. Ban u Srbiju dolazi 23. jula, a prvo će u Beogradu razgovorati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, mandatarom Ivicom Dačićem, izabranim predsednikom Generalne skupštine Vukom Jeremićem.

Generalni sekretar UN će narednog dana otputovati u Prištinu, gde su predviđeni susreti sa predstavnicima UNMIK-a, međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i sa predstavnicima kosovskih vlasti.On će na Kosovu obići manastir Visoki Dečani, koji se nalazi na listi svetske baštine UNESKO-a, kao i grad Prizren.

Ban je naveo da se njegova "poseta Kosovu zbiva u širem kontekstu posete regionu zapadnog Balkana" i da je organizovana u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti.

Tokom boravka na Balkanu, Ban će imati susrete i u Skoplju i Sarajevu, aposetiće i memorijalni centar Potočari u Srebrenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track