Najnovije vesti

MINISTAR STEFANOVIĆ NAJAVIO JAKU BORBU: Ponovna aplikacija Prištine za Interpol ne sme na dnevni red
Foto: Printscreen Kurir TV

uputio pisma nadležnim institucijama

MINISTAR STEFANOVIĆ NAJAVIO JAKU BORBU: Ponovna aplikacija Prištine za Interpol ne sme na dnevni red

Politika

Ponovna aplikacija takozvanog Kosova za članstvo u Intepolu ne sme da bude uvrštena u dnevni red iz pravnih, političkih i policijski razloga, bez obzira na određene zemlje unutar Interopola koje bi po svaku cenu da to "proguraju", izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je rekao da je Priština već poslala i formalnu kandidaturu, odnosno zahtev za pokretanje tog procesa, o kome će raspravljati Izvršni komitet Inteprepola.

Upozorio je da postoje ozbiljni pokušaji politizacije Inteprola kao policijske organizacije,  što ne bi smelo da se dešava.

"Postoje i pravni i politički i policijski razlozi zašto ne sme aplikacija takozvanog Kosova da bude uvrštena. Generalna skupština je o tome glasala 20. novembra prošle godine, izjasnila se ubedljivom većinom, mnogo veći broj zemalja bio je protiv i uzdržan, od onih onih koje su bile za prijem takozvanog Kosova u Interpol. Šta se promenilo pa to ponovo stavljate na dnevni red", upitao je Stefanović.

Ministar kaže da Srbija neće pustiti da to prođe bez borbe.

"To što sad postoje određene zemlje unutar Interopola koje bi po svaku cenu da to porguraju, mi ćemo se boritit da tako ne bude", poručio je Stefanović.

Naveo je da je povodom toga uputio pisma i generalnom sekretaru i predsedniku Intepola, kao i svim stalnim članicama Izvršnog komiteta.

Stefanović je podsetio da je Interpol 20. novembra prošle godine u Dubaiju odbio aplikaciju Prištine, a da je on već 21. novembra počeo novu kampanju protiv prijema Prištine u Interpol.

"Susreo sam se s velikim brojem ministara unutrašnjih poslova i drugih zvaničnika koji utiču na to, izneo naše stavove i lobirao. Borimo se da iznesemo naše stavove", rekao je Stefanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...