ODLAZEĆI RUSKI AMBASADOR ČEPURIN NAPISAO KNJIGU O SRBIJI I SRBIMA: Evo šta je zabeležio o Aleksandru i Vladimiru, a onda otkrio i nepoznat detalj iz života Vučićevog oca! Pogledajte ko je sve sinoć bio na prijemu (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

poklonio je predsedniku Srbije

ODLAZEĆI RUSKI AMBASADOR ČEPURIN NAPISAO KNJIGU O SRBIJI I SRBIMA: Evo šta je zabeležio o Aleksandru i Vladimiru, a onda otkrio i nepoznat detalj iz života Vučićevog oca! Pogledajte ko je sve sinoć bio na prijemu (FOTO)

Politika -

BEOGRAD - Odlazeći ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin u svojoj maloj knjizi eseja o Srbiji i Srbima, koju je na sinoćnjem prijemu povodom Dana državnosti Rusije poklonio predsedniku Aleksandru Vučiću, između ostalog, povlači paralele među imenima najznačajnijih vladara u Rusiji i Srbiji, a piše i o susretima sa ocem srpskog predsednika i njegovoj emotivnoj reakciji

na film "Balkanska međa".

"Dobro je što Rusiju i Srbiju u naše vreme vode Vladimir i Aleksandar", navodi Čepurin u knjizi.

1 / 10 Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U odlomku knjige pod nazivom "Aleksandar, Petar, Vladimir", u koji je Tanjug imao uvid, Čepurin ocenjuje da je zanimljivo da su najznačajniji vladari u Rusiji i Srbiji imali imena Aleksandar i Petar.

"U Rusiji je bilo tri cara Aleksandra - prvi je pobedio Napoleona, drugi je sproveo najvažnije socijalno-ekonomske reforme, trećeg pamte kao cara-mirotvorca. Ne može se ne spomenuti ovde i legendarni knez Aleksandar Nevski", navodi Čepurin.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U tom smislu, podseća i da je u Srbiji kralj Aleksandar poznat kao ujedinitelj jugoslovenskih naroda i uspešan vladar. Takođe, kako navodi, veliki ruski imperator Petar I preporodio je Rusiju, dok je srpski kralj Petar zauvek ostao u sećanju svog naroda kao pobednik u Prvom svetskom ratu.

"Uzgred, i u Rusiji i u Srbiji, Petri II nisu se odlukovali izuzetnim državnim nadarenostima", konstatuje ambasador. Čepurin ističe i da veliki značaj za rusku istoriju ima ime Vladimir, popularno i u Srbiji, te podseća da je u 10. veku Vladimir krstio Rusiju, u 20. veku bio je Vladimir Lenjin, a u 21. veku - Vladimir Putin.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Postoje i druge paralele. Josif Staljin i Josip Broz Tito. Obojica su pripadnici druge narodnosti, obojica su ušli u istoriju kao izuzetne, ali veoma nejednoznačne figure", navodi Čepurin.

U drugom odlomku iz knjige, pod nazivom "Anđelkove suze", Čepurin navodi da se često sretao sa ocem predsednika Vučića, Anđelkom Vučićem, kojeg opisuje kao druželjubivog, otvorenog, mladolikog i skladnog čoveka.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Navodi i da su nedavno zajedno bili na ceremoniji uručenja nagrada "Pečat vremena", da su se često susretali u "Ruskom domu", a da su se pre nekoliko meseci našli i na projekciji filma "Balkanska međa".

"Video sam kako Anđelko blisko srcu prima ono što se događa na ekranu. Na samom kraju filma, kada je junak podstaknut dobrim "taksistom" Kustricom pošao u susret svojoj dragani, Anđelko je zasuzio. Očevi predsednika takođe plaču", konstatuje ambasador. Inače, Čepurin je predsedniku Vučiću sinoć uručio prvi primerak pomenute knjige na ruskom jeziku.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track