MILO ĐUKANOVIĆ GODINAMA PRISLUŠKIVAO AMFILOHIJA: U kabinetu vladike našli gomilu bubica!
Foto: AP Risto Božović, Nebojša Mandić

Skandal: BIVŠI NAČELNIK VBA MOMIR STOJANOVIĆ TVRDI

MILO ĐUKANOVIĆ GODINAMA PRISLUŠKIVAO AMFILOHIJA: U kabinetu vladike našli gomilu bubica!

Politika -

Uzbuna… Pukovnik VBA je otvorio prostorije kabineta mitropolita crnogorsko-primorskog, uključio uređaje i oni su počeli da pište, rekao je Stojanović.

Crnogorska tajna služba godinama je prisluškivala mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, koji je sumnjao u to, a 2004. godine u njegovom kabinetu na Cetinju Vojnobezbednosna agencija pronašla je sve uređaje za prisluškivanje i potvrdila njegove sumnje!

Bivši načelnik VBA Momir Stojanović kaže da ga je pozvao čovek koji je vrlo blizak mitropolitu crnogorsko-primorskom i poručio mu da mitropolit moli vojnu službu da izvrši protivdiverzioni i protivprislušni pregled kabineta na Cetinju.

foto: Zorana Jevtić

Počeo progon

- U prvi mah sam bio malo začuđen, pa sam mu rekao da to nije posao Vojne službe bezbednosti, a onda, kad sam razmislio, shvatio sam da sumnja u nešto i da se ne može obratiti službi bezbednosti Crne Gore, koja ga prisluškuje. Nisam mogao da odbijem mitropolita, pa sam onda odlučio da pukovnik koji je bio u Crnoj Gori svrati na Cetinje i izvrši rutinski pregled kabineta, računajući da tamo nećemo naći ništa - rekao je Stojanović u emisiji „Ćirilica“.

- Otvorio je prostorije i kad su oni uključili te uređaje, pištalo je na sve strane. On je jadan izašao iz prostorije i meni rekao da je tamo sve krcato - ispričao je Stojanović i dodao kako mu je onda naredio da pronađe uređaje, napravi fotografije, ali da ih ne dira. Kako je rekao, tada je počeo njegov progon od strane celog crnogorskog rukovodstva predvođenog Vukašinom Marašem, nekadašnjim šefom crnogorske „tajne policije“.

Krivično delo

Penzionisani pukovnik Vojske Srbije koji je radio u Upravi bezbednosti Dragan Telesković za Kurir kaže da ga ove informacije ne iznenađuju jer postoji mogućnost da politički organi i strukture koji „štite“ Crnu Goru procene u interesu države, u ovom slučaju Crne Gore, da neka osoba ugrožava bezbednost i da treba se primene mere prisluškivanja, međutim, što se tiče mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, prema rečima Teleskovića, bezbednost sigurno nije bila ugrožena, i pitanje je da li su za takvu akciju uopšte imali odobrenje!

- Ako nije bilo odobrenja tužioca ili suda, onda je sve to odrađeno mimo zakona i napravljeno je krivično delo. Gospodin Amfilohije Radović je samo mogao da vodi računa o interesu Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori, a ako neko proceni da je to ugrožavanje, onda je sve jasno - rekao je Telesković.

foto: Filip Plavčić

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj za Kurir kaže da je prisluškivanje u vreme komunizma bilo normalno, a da je očigledno da se od njega još nismo oporavili.

- Mi smo sve to nasledili od komunizma i nikako da se oporavimo. To rade službe bezbednosti i u Crnoj Gori i u Srbiji. Nije normalno da se to radi, ali, nažalost, radi se i danas - rekao je Šešelj.

Upozorenje istoričara Rakovića

MILO SPREMA SRBIMA NOVU „OLUJU“ I „BLJESAK“

Istoričar dr Aleksandar Raković, kome je zabranjen ulazak u Crnu Goru, u tek objavljenoj knjizi „Crnogorski separatizam“ napisao je da ne isključuje mogućnost da se „Đukanovićeva nacija zajedno s nacionalnim manjinama i stranim mentorima“ obračuna sa Srbima u Crnoj Gori „na isti način kao što se Hrvatska obračunala sa Srpskom Krajinom 1995“, ali i da se ne može isključiti da Crna Gora ponovo postane srpska država.

Vladika Joanikije

MILO UTIRE PUT TAČIJU

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je crnogorski nacrt zakona o slobodi veroispovesti pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom tom modelu, na Kosovu i Metohiji srpske svetinje bile uzete i prepisane na „veliku Albaniju“.

Vladika Joanikije je rekao da je cilj da se napravi presedan, pa da Hašim Tači i Ramuš Haradinaj po istom modelu uzmu sve srpske svetinje i prepišu ih „velikoj Albaniji“.

- O tome se radi, draga braćo i sestre, jer zajedno rade, vidimo to lepo - rekao je vladika Joanikije.

foto: Printscreen
foto: Kurir

Ne propustite

DANAS POKLON U KURIRU! NOVI STARS: Otkrivamo kako se Vesna Zmijanac bez blama cenkala za 2.000 dinara

Kurir Stars u poseti Brestaču: Darko zidao ljubavno gnezdo za Anu, a sada se u njemu baškari Marina.

Šok fotke: Prijovićka kupuje kosu kod Kineza.

Damir Handanović: Marina Tucaković mi je prodala foru kako da više popijem.

Ekskluzivno otkrivamo kako se Vesna Zmijanac bez blama cenkala za 2.000 dinara.

foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/E.K./Foto: AP/Risto Božović, Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track