Najnovije vesti

BORKO STEFANOVIĆ POTPISAO DA SRBE PRETRESAJU ALBANCI! ĐURIĆ: Priština nikad bahatija, borimo se istinom za srpske interese na KiM
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

sastanka u parizu nema zbog prištine

BORKO STEFANOVIĆ POTPISAO DA SRBE PRETRESAJU ALBANCI! ĐURIĆ: Priština nikad bahatija, borimo se istinom za srpske interese na KiM

Politika

Sastanak sa prištinskom delegacijom u Berlinu trebalo je da bude pripremni tehnički sastanak da se vidi da li je Priština spremna da ukine takse, ali oni nisu pokazali čak ni elementarno poštovanje prema domaćinima, već su se ponašali bahato, osiono i neprikladno, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Mi ne možemo da budemo zadovoljni činjencom da nema razgovora u Parizu zahvaljujući ponašanju Prištine. Beograd se u svim pripremnim razgovorima ponašao odgovorno, ozbiljno, sa željom da se stvore elementarni preduslovi za nastavak dijaloga", rekao je Đurić.

Ali, kako je dodao, kad vam neko od 21. novembra nameće jednostrane, anticivilizacijske takse zbog kojih trpi srpska ekonomija, a to su ozbiljni udarci i na opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM, kad svakodnevno organzuje oružane upade, šalje jasan signal da ne želi dijalog.

U svim nastojanjima Nemačke, Francuske i EU, Priština se ponašala samo bahato i neodgovorno, ponovio je Đurić.

On je rekao da ga veoma brine ukupna situacija na KiM, pritisci na naš narod kao i odsustvo želje Prištine da na konstruktivan način razgovara.

Mi smo uspeli da vratimo razgovor i interese Srbije kao temu u pitanje dijaloga u razgovore Beograda i Prištine, rekao je on i podsetio da je 2008. najveći deo međunarodne zajednce priznao jednostrano proglašenu nezavisnost KiM.

"Danas se ipak razgovara o interesima Srbije, za razliku od perioda kada je nezavinost KiM priznalo preko 100 zemalja kada su o tome odlučivali Jeremić, Đilas, Stefanović, od kojih slušam zastrašujuće laži", naveo je on.

Oni, kako je dodao, pokušavaju da nas obmanu i slažu o tome ko je uveo granicu "de facto", odnosno administrativne prelaze na Jarinju i Brnjaku.

Đurić je rekao da je tadašnji zamenik ministra spoljnih poslova Borko Stefanović koji je tada pregovarao o KiM, 23. februara 2012. postigao dogovor da se uspostave prelazi na Jarinju i Brnjaku i na drugim mestima i da se tamo rasporedi granična policija Kosova.

"Dragi građani, kad ovih dana čujete i vidite da granična policija Kosova napada srpske građane da otima kamione sa robom, da pokušava da uradi sve i svašta, znajte da je to na osnovu dogovora od 23. februara 2012. koji je postigao tada Borko Stefanović", rekao je Đurić.

Takođe je rekao da je zastrašujuća sramota što nas je zapljusnuo cunami laži poput toga da je Beograd prihvatio članstvo Kosova u sportskim savezima.

"Nekim ljudima smeta što je predsednik Vučić zaštitio dostojanstvo Srbije, što nije hteo da bude tamo za vreme dok se paradira sa tzv. zastavom Kosova", rekao je Đurić dodavši da se plasira laž da to piše u Briselskom sporazumu.

Rekao je i da strahuje da se oni koji na ovaj način lažu rukovode gebelsovskom maksimom da sto puta ponovljena laž postaje istina.

"Zato mi treba da se borimo istinom, a istina je da ćemo nastaviti da se borimo za srpske interese na KiM, za očuvanje mira i stabilnosti, zato što se ponašamo odgovorno i da nećemo da se obaziremo na pse koji laju, jer karavani će da prolaze", poručio je Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...