UGLJANIN TRAŽIO SPECIJALAN STATUS ZA SANDŽAK, PA PODELIO BOŠNJAKE: BNV ostao bez predsednika, Esad Džudžo podneo NEOPOZIVU ostavku!
Foto: Printscreen/Youtube

sednica počinje u 17 sati

UGLJANIN TRAŽIO SPECIJALAN STATUS ZA SANDŽAK, PA PODELIO BOŠNJAKE: BNV ostao bez predsednika, Esad Džudžo podneo NEOPOZIVU ostavku!

Politika -

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esad Džudžo podneo je danas neopozivu ostavku na mesto većnika u ovom nacionalnom organu, potvrdio je Džudžo.

U pisanoj ostavci koja je upućena nosiocima lista "Samoopredeljenje" i "Vakat je", Sulejmanu Ugljaninu i Saitu Kačaporu, naveo da ostavku podnosi u cilju očuvanja svega što je postignuto u proteklom periodu i sprečavanju daljih podela unutar BNV i bošnjačkog naroda.

Smena Esad Džudža zatražena je nakon sukoba sa Sulejmanom Ugljaninom oko zahteva za "specijalni status Sandžaka", odnosno kada je objavljen zahtev tog veća rukovodstvu Sbije i Crne Gore da se Sandžaku obezbedi takozvani specijalni status.

Džudžo je objašnjavao da je to urađeno mimo njegovog znanja i volje, te da taj papir nije potpisao, jer nije imao saglasnost liste većnika "Vakat je", koja je u partnerskom odnosu sa listom Samoopredeljenje.

On je tada odbio da podnese ostavku, a u današnjem tekstu ostavke apelovao je na sve većnike i pozvao sve većničke liste, političke partije i druge organizacije koje se zalažu za prava Bošnjaka, na jedinstvo, kako je naveo " u cilju rešenja položaja bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka, za šta sam kao predsjednik BNV ponudio i adekvatan i ostvariv model".

Sednica Bošnjačkog nacionalnog veća zakazana je za danas u 17 časova, a za smenu predsednike BNV Esade Džudža, potrebna je većina koju sada čine liste Samoopredeljenje i Vakat je.

"Vakat je" prenosi Indeksonline ima niz zahteva da bi učestvovala u današnjoj sednici veća - depolitizaciju i departizaciju veća i fokusiranje na poslove koji su u nadležnosti veća, stalnu komunikaciju sa državnim organima i institucijama, usklađivanje stavova i dijalog unutar Veća o svim važnim pitanjima bez preglašavanja i da se u ime Veća mogu iznositi stavovi usvojeni na njegovim zvaničnim organima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track